Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Care vor fi pensiile de dizabilitate după 1 aprilie

© Sputnik / Александр Уткин / Accesați arhiva multimediaМужчина в инвалидном кресле
Мужчина в инвалидном кресле - Sputnik Moldova
Abonare
Din 1 aprilie pensiile de dizabilitate vor fi majorate de la 5 până la 35 la sută și indexate cu 6,8 la sută, procesului de majorare vor fi supuse doar pensiile de dizabilitate stabilite în anii 2001-2008

CHIȘINĂU, 27 mar – Sputnik. Conform noii reforme a sistemului de pensii din Republica Moldova, pensiile persoanelor cu dizabilități, din 1 aprilie, vor fi majorate de la 5% până la 35%, în funcție de venitul realizat al persoanei și anul stabilirii pensiei. 

În prima etapă, vor fi majorate pensiile de dizabilitate aflate în plată și stabilite în anii 2001–2008. De exemplu, potrivit Ministerului Muncii, pensia pentru dizabilitate, stabilită în anul 2007, va fi majorată cu 306 lei și va constitui 1327 de lei.

пенсионер - Sputnik Moldova
Republica Moldova
De ce pensiile unora vor crește cu 7 la sută, iar ale altora – cu 40 de procente
 

De asemenea, începând cu 1 aprilie, în cazul noilor stabiliri ale pensiilor de dizabilitate se va utiliza venitul mediu lunar asigurat și valorizat, în baza creșterii salariului mediu pe economie. Astfel, pensiile de dizabilitate vor fi majorate cu aproape 40%.

Tot la 1 aprilie 2017, pensiile de dizabilitate vor fi indexate. Coeficientul de indexare în anul 2017 constituie 6,8% și vor fi indexate pensiile de dizabilitate pentru 132 de mii de beneficiari.

Totodată, conform noii reforme a sistemului de pensii a fost modificat stagiul de cotizare, iar acordarea pensiei de dizabilitate se va face în raport cu vârsta la data constatării dizabilității.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0