După o mulțime de discuții cu concetățenii mei moldoveni despre ceea ce au pățit ei prin spitale și cât au plătit, am făcut un prim mic rezumat, pe care îl prezint aici și promit să revin cu „ediții revizuite și completate". Dar înainte de asta sunt absolut necesare câteva precizări. Prima este că medicii din țara noastră sunt în marea lor parte adevărați specialiști, care au rezistat tentației de a fugi peste hotare și au rămas acasă. Datorită lor, nu Guvernului, în Republica Moldova mai avem medicină și sistem de ocrotire a sănătății. Dar acest tabloul frumos, în fața căruia ne scoatem pălăriile, are și un revers — o latură mai întunecoasă. Nu este vorba despre o stare generală de lucruri din sistemul de ocrotire a sănătății, chiar dacă unii afirmă contrariul, ci vorbim despre multiple excepții dezonorante. Mai concret, ne referim la atitudinea unora dintre lucrătorii medicali față de om.
Așa dar, să vedem cum arată doar un segment al laturii tenebroase a sistemului de ocrotire a sănătății din Moldova.
1) Începem cu nașterile. La naștere ai nevoie cam de o mie de euro, bani pe care îi vei plăti neoficial până în ziua nașterii, în ziua nașterii și în primele zile (sau săptămâni) după. Va trebui să-i dai moașei cel puțin 100 de euro, medicului — cel puțin 100 de euro, anesteziologului — cel puțin o mie de lei, infirmierei — cel puțin 50 de lei, surorilor medicale ca să îți acorde „grija cuvenită" — cel puțin 50 de lei pentru un schimb. Acestea sunt doar taxele din ziua nașterii și primele câteva ore după. Pentru consultațiile anterioare și ulterioare la medic, vei plăti cel puțin 100 de lei de fiecare dată.
2) Dacă ai nevoie de o consultație la medic, trebuie să mergi întâi la medicul de familie, ca să iei o îndreptare. Acesta îți oferă doar o consultație generală și pentru ca aceasta să fie mai calitativă trebuie să-i lași cel puțin 50 de lei. Dacă o să decidă că ai nevoie de o consultare serioasă la un alt medic, de exemplu ORL-ist sau gastrolog, atunci va trebui să stai la rând. Acolo vei afla, spre marea ta surprindere, că înscrierea începe abia peste două săptămâni și numai pentru lunea viitoare. Dacă au o situația urgentă, contra unei sume de la 100 de lei în sus ai putea să fii „recomandat" și „ajutat" de medicul de familie să ajungi mai rapid la specialistul de care ai nevoie. Când ajungi acolo, taxele încep, de asemenea, de la aproximativ 50 de lei. Nu este exclus că dacă stai în rând cu toată lumea, așa și nu vei ajunge în termenul stabilit la consultație, din cauza că listele „pot fi date peste cap". Va trebui să te înscrii iarăși la rând.
3) Intervențiile chirurgicale costă de la 100 de euro și pot depăși cifra de o mie, în funcție de gravitatea situației. Însă trebuie să ții cont că în afară de banii pe care îi vei plăti chirurgului, ca să te scoată viu din sala de operații, împreună cu el lucrează un anesteziolog (cca 1000 de lei), asistenți medicali (cel puțin câteva zeci de lei), infirmiere (de la 20 de lei) etc. Însă, înainte ca să ajungi în sala de operații, va trebui să faci diferite analize, iar acestea costă adesea bani suplimentari în afară de ceea ce vei plăti oficial. După operație va trebui să „stimulezi" cumva personalul medical ca să nu „uite" că ai nevoie de o îngrijire specială și pentru asta vei plăti cel puțin câteva zeci de lei pe zi (în cel mai ieftin caz).
În acest context amintesc faptul că în Republica Moldova asigurarea medicală este obligatorie. A existat și un caz, mediatizat pe larg de presă, când un cetățean a fost condamnat de o instanță de judecată pentru faptul că nu a cumpărat poliță de asigurare medicală. Acesta a fost urmărit de un executor judecătoresc și a fost impus, în ultimă instanță, să plătească și mai mult, chiar dacă nici măcar nu era angajat în câmpul muncii.
Vă prezint, pe final, comentariul unui cetățean, care a relatat public pe pagina sa de Facebook cât a plătit într-un an pentru a fi „asigurat medical" și cu ce s-a ales el, ca mulți alții:
„45.000 MDL — cam asta e suma pe care am plătit-o pentru asigurarea medicală de când sunt angajat. Beneficiu: 0 (zero) MDL. Ca să te duci la o simplă consultație trebuie să pierzi o jumătate de zi cu birocrația (sau să plătești), iar, dacă ai nevoie de ceva mai serios, trebuie iarăși să plătești. Poate e cazul de redenumit "asigurarea medicală" în "impozit medical"?", a scris cetățeanul Andrei Creacico.
Mă întreb eu și probabil mulți alții ca mine: de ce, oare, sunt impus de stat să plătesc bani grei ca să mă „asigure medical", dacă sistemul nu-mi permite efectiv să beneficiez de serviciile achitate din munca mea? De ce nu aș merge eu la o clinică privată, unde voi plăti tot atâta cât și la stat (adică ceea ce dau la medicii de stat oficial și neoficial), însă doar într-un singur loc, cu bon fiscal, iar serviciile medicale de care am nevoie îmi vor fi acordate rapid, calitativ și voi fi tratat cu respect, dar nu ca la stat, unde ești privit de unii medici de parcă le-ai fi dator cu ceva?
O altă întrebare dură îi vizează pe cetățenii care, indiferent dacă li se cere sau nu, ei îi împing medicului bani. Astfel, pacienții poartă o parte importantă a vinei, pentru că și ei corup sistemul.
P.S. Sper că medicii de la stat care au deschis acest articol au ajuns până aici cu lectura. Vreau să le exprim tot respectul celor mai mulți dintre ei, care sunt oameni foarte onorabili și cu care mă mândresc ca cetățean moldovean. Vreau, de asemenea, să le spun celor care au uitat de jurământul lui Hipocrate, că ei sunt rușinea sistemului. Vreau să îndemn Ministerul Sănătății, pe deputați, pe președinte, să facă schimbările necesare în sistemul nostru de ocrotire a sănătății! Vă rog, faceți tot ce vă stă în putere pentru a schimba lucrurile în bine! Nu este normal ca cetățeanul să fie tratat ca o „vacă de muls bani" atunci când merge la medic!
P.P.S. Guvernanților, noi vă alegem, noi vă asigurăm carierele politice, noi vă plătim salarii, în timp ce unii dintre noi nu-și pot hrăni și îmbrăca normal copiii, iar voi ne priviți de sus și uitați că și noi suntem oameni! Puneți capăt acestei nedreptăți! Oare nu e clar că din cauza voastră cetățenii nu au niciun dram de încredere în statul Republica Moldova? Oare nu vă este rușine? Oare nu este cazul să faceți un efort legislativ și administrativ al cărui rezultat să fie o salarizare corectă în medicină, ca medicul să nu mai fie nevoit să „câștige și singur" pentru a-și putea întreține familia și gospodăria?
Voi reveni la acest subiect, dar și la altele la fel de dureroase!
Nicu Goncear.
Opiniile exprimate de autor nu reflectă neapărat opinia redacției Sputnik Moldova.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>