Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Află calea mistică a urcușului duhovnicesc descrisă de Sfântul Ioan Scărarul

Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Creștinii ortodocși din Republica Moldova îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ioan Scărarul, cel care a descris în cartea sa calea mistică a urcușului duhovnicesc al creștinului

CHIȘINĂU, 26 mart — Sputnik. În Duminica a IV-a din Postul Mare, creștinii ortodocși din Republica Moldova îl cinstesc pe Sfântul Ioan Scărarul, Egumenul Sinaiului. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și Întregii Moldove, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca a săvârșit Sfânta Liturghie, după care a vorbit creștinilor despre viața Sfântului, care a devenit foarte cunoscut și iubit prin cartea duhovnicească pe ne-a lăsat-o, scriind-o la îndemnul Cuviosului Ioan Egumenul Mănăstirii din Rait.

Preotul Octavian Moșin - Sputnik Moldova
Postul cel Mare - de la postul de bucate la cel de ferire de păcate

„Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Cuvios Ioan Scărarul sau Sinaitul. Acest sfânt cuvios care s-a nevoit la începutul secolului al VII-lea în Muntele Sinai. El s-a născut la sfârșitul secolului al VI-lea și a viețuit în Muntele Sinai până în anul 649 când a fost chemat la veșnicele locașuri. A dus o viață de sfințenie, de curăție. Ați auzit în Evanghelia care s-a citit astăzi dedicată Sfântului Ioan Scărarul că sunt fericiți cei curați cu inima, fiindcă aceea Îl pot vedea pe Dumnezeu. Iată, unul dintre acești fericiți a fost chiar Cuviosul Ioan Scărarul. Și-a curățit inima și L-a văzut pe Dumnezeu unde și odinioară Moise L-a văzut aievea, tot pe Muntele Sinai, întru lumina Sa cea pururea fiitoare. Cuviosul Ioan a devenit foarte cunoscut și foarte iubit prin cartea duhovnicească pe ne-a lăsat-o, scriindu-o la îndemnul Cuviosului Ioan Egumenul Mănăstirii din Rait”, a afirmat Episcopul Ioan în predica sa de duminică.

PS Ioan Moșneguțu a îndemnat creștinii să citească această carte, care se numește ”Scara urcușului duhovnicesc sau Scara Raiului”, care cuprinde 30 de capitole în care este descrisă calea mistică spre desăvârșire, împodobindu-ne duhovnicește prin virtuți.

Totodată, Preasfinția Sa, i-a îndemnat pe credincioși ca în această perioadă a Postului Paștelui să petreacă cât mai mult timp în rugăciune, curăție și semerenie, or tocmai smerenia este o condiție esențială a credinței, iar lucrarea credinței se face simțită prin urmarea învățăturii Bisericii.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

 

Fluxul de știri
0