Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

O istorie adevărată despre cel mai mare mamifer: ”Balena Albastră sau 52 Hz”

© Photo : Arhiva personală a lui Elias TadevsElias Tadevs
Elias Tadevs - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
O istorie adevărată despre cel mai mare și singuratic mamifer din lume, care trăiește undeva în adâncurile unui ocean, Balena Albastră, poreclită de către unii savanți "52 de hertzi"
Elias Tadevs a povestit într-un interviu acordat jurnalistului Sputnik Moldova despre piesa sa "Balena Albastră"

Compozitorul și producătorul muzical Elias Tadeus (numele adevărat Ilie Gorincioi) a povestit într-un interviu acordat jurnalistului Sputnik Moldova despre piesa sa nouă care este intitulată "Balena Albastră sau 52 de hertzi". Melodia a apărut după o frumoasă colaborare cu vestitul om de știință și de televiziune din Federația Rusă Nicolai Drozdov. El este cunoscut publicului din Moldova ca prezentatorul emisiunii "În lumea animalelor", difuzată de un post de televiziune rusesc.

Elias Tadeus spune că piesa prezintă istoria unei balene care, "de cel puțin 20 de ani, călătorește prin oceane în căutarea unei perechi. Cântecele sale sunt însă prea stranii pentru a putea atrage alte balene, pentru că au o frecvență unică. Nimeni nu o poate înțelege pe balena botezată de oamenii de știință „52 de hertzi" și asta pentru că frecvența sunetelor pe care le emite în căutarea perechii este mult mai ridicată decât a celorlalți semeni ai ei".

Frecvența normală a sunetelor emise de balene este cuprinsă între 15 și 25 de Hz, deci de două-patru ori mai mică decât a balenei singuratice. "Sunetele au alte câteva particularități: sunt mai scurte și mai dese decât cele emise de alte balene, ca și cum ar vorbi o cu totul altă limbă — doar a ei", spune muzicianul.

Elias Tadeus povestește că a fost foarte curios sa afle ce notă se ascunde sub 52 de hertzi și a aflat, este "la bemol". Interesant este faptul ca piesa a scris-o în "la bemol minor", astfel a rezonat cu aceasta balena.

Puteți asculta melodia aici: 

O istorie adevărată despre cel mai mare mamifer: ”Balena Albastră sau 52 Hz”

Autor: Radu Hatmanu

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0