Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul de la Chișinău ar putea avea 71 de deputați în loc de 101

© Sputnik / Miroslav RotariValeriu Ostalep
Valeriu Ostalep - Sputnik Moldova
Abonare
Inițiativa deputaților de a introduce votul uninominal nu va fi acceptată de Parlament, dar este probabil să asistăm la alte modificări.
Parlamentul de la Chișinău ar putea avea 71 de deputați în loc de 101

Expertul în politică externă Valeriu Ostalep a declarat în cadrul unei emisiuni realizate în studioul Sputnik Moldova că actuala guvernare va face tot posibilul să se mențină cât mai mult la putere. Intenția de a introduce votul uninominal este un strigăt de disperare din partea reprezentanților partidelor care își dau bine seama că nu au șanse să acceadă în viitorul Parlament.

Valeriu Ostalep spune că "în prezent nu este oportun să implementăm votul uninominal, nici măcar sistemul electoral mixt, despre care s-a vehiculat că ar fi compromisul la care ar putea ajunge opoziția și coaliția de guvernământ".

Faptul că fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat din Moldova este acum cea mai numeroasă o motivează să vină în Parlament cu noi modificări legislative. Proiectul de lege privind ridicarea imunității parlamentare este una dintre inițiativele îndrăznețe, ar putea urma și modificarea numărului de deputați de la 101 la 71.

Deși au fost voci ale societății civile care au declarat în repetate rânduri că numărul deputaților trebuie modificat, Valeriu Ostalep spune că cetățenii nu vor avea de câștigat de pe urma unei asemenea modificări. Din contra, spune expertul, mai puțini deputați înseamnă mai puțini bani pentru a cumpăra voturile în Parlament.

Autor: Cristina Bumbu Dănuță

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0