Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Guvernul de la Chișinău oficializează identitatea moldovenească

© Sputnik / Miroslav RotariProtest PMAN
Protest PMAN - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Guvernul Filip ar putea să introducă identitatea de “moldovean” în proiectul clasificatorului naționalităților și etniilor

CHIȘINĂU, 17 mart — Sputnik. Guvernul Republicii Moldova urmează să examineze un proiect de hotărâre de guvern de aprobare a nomenclatorului naționalității și etniilor, în care la capitolul "naționalitate" figurează și termenul de "moldovean".

Nomenclatorul urmează să fie aplicat la perfectarea certificatelor de naștere și la politicile de protecție a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților etnice.

Potrivit autorilor, "proiectul are drept scop stabilirea unui cadru normativ de reglementare a scrierii naţionalităţilor sau etniilor, în contextul înscrierii de către organele de stare civilă a naţionalităţii sau apartenenţei etnice în actele de naştere ale cetăţenilor Republicii Moldova la solicitarea acestora".

Clasificatorul conține 95 de naționalități și 62 de etnii.

În nota informativă anexată la proiect autorii specifică diferența dintre termenii de "naționalitate" și "apartenență etnică": "naţionalitatea este legată de un stat, de o naţiune şi reprezintă un grup etnic care a evoluat în timp formându-şi statul propriu, precum şi calitatea unui individ de a aparţine unei naţiuni/unui stat, pe teritoriul căruia locuiesc mai multe etnii (ex: ţigan/rom, găgăuz nu este o naţionalitate ci un grup etnic)".

"În ceea ce priveşte „apartenenţa etnică”, aceasta presupune o construcţie socioculturală a unui grup etnic, în legătură cu atitudini şi concepţii specifice", precizează autorii documentului.

În cazul în care va fi aprobat, sarcina menținerii și actualizării nomenclatorului îi va reveni Serviciului de Stare Civilă, în parteneriat cu Academia de Științe a Moldovei, Biroul Relațiilor Interetnice și Biroul Național de Statistică.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0