România, zguduită de trei zile de cutremure. Două chiar în această dimineaţă

© AFP 2022 / Richter magnitude scaleEarthquake
Earthquake - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Zonele unde ar putea fi duşi sinistraţii în cazul unui seism puternic au fost deja stabilite, a anunţat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

BUCUREŞTI, 15 mart — Sputnik. În această dimineaţă, în zona seismică Vrancea, au fost înregistrate două cutremure. Primul a avut loc la ora 7:12, în judeţul Vrancea, la adâncimea de 90,9 kilometri, având magnitudinea de 2,5 grade pe Richter.

Seismograph - Sputnik Moldova
Când se va produce un mare cutremur în România: ce spun specialiştii

Al doilea seism a fost mai puternic, de 3,4 grade, în judeţul Buzău, la adâncimea de 114,7 kilometri, fiind înregistrat la ora 7:18.

Este a treia zi consecutiv în care România este zguduită de cutremure, după ce săptămâna trecută a fost fixată o intensitate mult mai mare.

Astfel, marţi, 14 martie, un seism a fost înregistrat în judeţul Buzău, de 2,3 grade, iar luni, 13 martie, în judeţul Covasna, de 2,7 grade.

Cel mai puternic seism de săptămâna trecută a fost înregistrat pe 8 martie, în judeţul Buzău, de 4,2 grade pe Richter.

© infp.roCutremure recente în Vrancea, captură ecran
Cutremure recente în Vrancea, captură ecran - Sputnik Moldova
Cutremure recente în Vrancea, captură ecran

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit care vor fi locurile unde ar putea fi adăpostiţi sinsitraţii în cazul producerii unui cutremur major, însă punctele unde vor fi adunaţi oamenii pentru a fi apoi preluaţi nu vor putea fi anunţate din timp, a spus Raed Arafat în cadrul conferinţei privind managementul dezastrelor, organizată de DSU şi Ambasada Japoniei.

„Există identificate aceste zone, cum s-a zis, zona Arenei Naţionale, zona Palatul Parlamentului, alte zone în care putem avea sinsitraţii şi acolo să decidem unde să-i ducem în cazul unui cutremur major", a declarat şeful DSU.

Arafat a explicat că zonele unde vor fi adunaţi sinistraţii ar putea fi parcuri, stadioane, însă nu vor fi neapărat în aproperea locului unde a avut loc cutremurul, deoarece se poate produce o lichefiere a solului, care, fiind saturat cu sedimente recente, precum nisip, pietriş şi umpluturi din construcţii, poate să-si piardă stabilitatea.

„Asta poate duce apoi la scufundarea şi deplasarea unor clădiri sau avarii în structuri prin scuturarea propriu-zisă şi apa să iasă la suprafaţă, iar zona să fie imposibil de folosit", a arătat Raed Arafat.

De asemenea, punctele de unde vor fi luaţi oamenii nu vor putea fi anunţate din timp, fiindcă nu se poate şti unde vor avea loc avarii. Însă, la momentul când se vor cunoaşte aceste puncte, ele vor fi anunţate prin orice mijloace de comunicare ce vor fi atunci disponibile — radioul, televiziunile, dacă vor funcţiona, megafoane. Din aceste puncte se va asigura transportul sinistraţilor către zonele sigure.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0