Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dreptul de ședere al moldovenilor în Marea Britanie, din nou în pericol

© AFP 2022 / Philippe HuguenBrexit
Brexit - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Parlamentul de la Londra a respins amendamentul care se referă la protejarea intereselor rezidenților UE din Marea Britanie, astfel că moldovenii care dețin cetățenia română ar putea rămâne fără dreptul de muncă și ședere în Regatul Unit

CHIȘINĂU, 14 mart — Sputnik. Parlamentarii britanici au votat luni, la "a doua lectură", proiectul de lege ce autorizează guvernul să declanșeze articolul 50 din al Tratatului de la Lisabona, începând propriu zis Brexitul.

Prin acest vot, membrii Camerei Comunelor au respins ambele amendamente adoptate de Camera Lorzilor, primul referindu-se la un sistem clar de protejare a intereselor rezidenților UE din Marea Britanie, al doilea acordând ultimul cuvânt în finalizarea acordului de negociere cu Uniunea Europeană.

Anterior, ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a cerut parlamentarilor britanici să nu voteze amendamentele la legea Brexit.

Pașaport român - Sputnik Moldova
După Brexit, moldovenii din Marea Britanie vor avea nevoie de acte speciale

În opinia acestuia, dacă legea pentru Brexit ar fi modificată astfel încât cetățenilor europeni din Regatul Unit să li se garanteze drepturile înainte de negocieri, atunci prim-ministrul Theresa May ar avea „mâinile legate" în negocierile cu UE.

Textul se va întoarce la Camera Lorzilor care se va pronunța în această seară prin vot. Din declarațiile laburiștilor din Camera Lorzilor se pare că aceștia nu vor mai introduce din nou amendamentele — caz în care ar urma o "a treia lectură" decisivă — astfel încât o perioadă de "ping pong parlamentar", cum este numită disputarea repetată a unei legi între cele două camere, este puțin probabilă, apreciază BBC.

De menționat că în Camera Comunelor, amendamentele Camerei Lorzilor au fost respinse cu 335 la 287, primul amendament, cel al rezidenților UE, și cu 331 la 286 de voturi cel de-al doilea.

Ambele Camere ale Parlamentului trebuie să fie de acord cu textul proiectului de lege înainte de a fi trimis pentru avizul Regal li astfel să devină lege. Cu toate că există șanse ca acest procedeu parlamentar să se încheie chiar mâine, surse din Downing Street le-au spus celor de la BBC că acest lucru nu se va întâmpla până la finele săptămânii. Aceleași surse spun că prim-ministrul Theresa May ar putea să aștepte până la sfârșitul lunii pentru a notifica oficial UE cu privire la declanșarea articolului 50.

În deschiderea dezbaterii Camerei Comunelor, secretarul pentru Brexit, David Davis a reiterat ideea unui Brexit "fără nici un fel condiționări", referindu-se la primul amendament, acela al rezidenților. În privința acestora, Davis a declarat că guvernul este hotărât pentru un "acord rapid" cu privire la drepturile rezidenților UE, dar a insistat că garanțiile trebuie să fie reciproce, transmite BBC.

The sun rises behind The Elizabeth Tower, also known as 'Big Ben' on the day British Chancellor of the Exchequer George Osborne delivers his budget in London on March 16, 2016 - Sputnik Moldova
După 15 martie, moldovenii nu vor avea drept de ședere în Marea Britanie

De menționat și că, doar cu câteva ore înainte de votul parlamentarilor de la Londra, premierul scoțian Nicola Sturgeon a anunțat că va cere Parlamentului de la Edinburgh să autorizeze organizarea unui nou referendum privind independența față de Marea Britanie.

Votul, în opinia premierului scoțian, ar urma să aibă loc cel mai devreme în toamna lui 2018 și cel târziu în primăvara anului următor. În cursul săptămânii următoare, Sturgeon se va prezenta în fața Parlamentului cu proiectul pentru referendumul independenței.

Confruntată cu problemele complexe al Brexit-ului, Theresa May a a atras atenția că solicitarea independenței Scoției este un "factor de diviziune" care ar crea "o enormă incertitudine economică în cel mai rău moment posibil".

Dar, o reacție dură a venit din Irlanda de Nord, liderul de la Belfast al mișcării Sinn Fein, Michelle O'Neill, a declarat reporterilor că "Brexit va fi un dezastru pentru economie și un dezastru pentru irlandezi — deci ar trebui să se facă un referendum pentru unitatea Irlandei cât mai curând".

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0