Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Birocrația de la ONU e în panică din cauza planurilor SUA

Abonare
Casa Albă intenționează să reducă în jumătate finanțarea programelor ONU, scrie ziarul Foreing Policy, care citează surse apropiate administrației de la Washington

CHIȘINĂU, 14 martie — Sputnik. Recent șeful Direcției Administrativ-Bugetare al Casei Albe, Mick Mulvaney, a declarat că administrația președintelui SUA va propune reducerea substanțială a volumului ajutorului oferit altor state.

Publicația Wall Treet Journal a scris că echipa lui Trump propune reducerea bugetelor Departamentului de Stat și Agenției pentru Dezvoltare Internațională (USAID) cu 37 la sută. Cele două bugete constituie împreună 50 de miliarde de dolari.

Sursele citate de presa americană susțin că angajații Departamentului de Stat au primit indicații să reducă finanțarea misiunilor de menținere a păcii sub mandatul ONU, a Fondului pentru Copii al ONU (UNICEF) și programelor de dezvoltare ale ONU. Ceva mai mici ar putea fi reducerile de cheltuieli pentru Programul Alimentar Mondial și programele pentru refugiați. Totodată, diplomații din cadrul ONU își exprimă îngrijorarea în legătură cu refuzul total al SUA de a finanța Fondul ONU pentru populație și Convenția cadru a ONU privind schimbările climatice, ambele fiind nepopulare.

Presa americană a mai scris că aceste măsuri sunt legate direct cu intenția administratei lui Trump de a spori cheltuielile pentru apărare.

Potrivit unor informații publicate recent de presa americană administrația lui Trump intenționează să introducă în luna martie pentru dezbateri în congres proiectul de buget pentru anul 2018, în care cheltuielile pentru apărare ar fi cu 54 de miliarde de dolari mai mari decât în prezent.

În toamna lui 2016 senatul SUA a adoptat un buget militar în mărime de 602 miliarde de dolari.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0