Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Reducerea exporturilor pune în dificultate activitatea Calei Ferate din Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariЖД вокзал
ЖД вокзал - Sputnik Moldova
Abonare
După protestul de ieri, din Capitală, a feroviarilor, administrația întreprinderii „Calea Ferată din Moldova” dă asigurări că va identifica soluții pentru depășirea crizei.

CHIȘINĂU, 12 mart — Sputnik. Administrația Î.S. „Calea Ferată din Moldova" a difuzat un comunicat de presă prin care anunță că a luat act de revendicările angajaților CFM, care au protestat, ieri, în fața Guvernului, fiind sprijiniți de Confederația Națională a Sindicatelor, și dă asigurări că administrația întreprinderii va utiliza toate pârghiile necesare și va pune în aplicare, în cel mai scurt timp, soluțiile identificate pentru depășirea crizei.

Протест железнодорожников - Sputnik Moldova
Angajații Întreprinderii Calea Ferată protestează la Chișinău

Totodată, administrația CFM a ținut să precizeze că restanțele salariale față de feroviari, care au care au ajuns la 130 de milioane de lei, au fost create de fosta conducere a întreprinderii, nu de actuala.

„Ținem să precizăm că, în pofida tuturor speculațiilor și impedimentelor de ordin financiar, din momentul preluării mandatului de director general, din august 2015, de către Iurii Topala, salariile sunt achitate lunar, conform graficului achitărilor în termen. Restanțele salariale sunt „moștenite", iar actuala administrație depune eforturi pentru lichidarea acestora în termeni reali", affirmă șefii de la Calea Ferată a Moldovei.

Pe de lată parte, aceștia afirmă că actuala criză economică, care determină descreșterea exporturilor, "conduce inevitabil la micșorarea drastică a circulației pe liniile de cale ferată", altfel spus, dacă agenții economici nu exportă, Calea Ferată nu are ce să transporte.

"În pofida impedimentelor existente, administrația CFM dă asigurări că toți salariații întreprinderii își vor ridica salariile restante în timpul apropiat și își exprimă speranța că angajații „Căii Ferate din Moldova" nu se vor lăsa ghidați de acțiunile cu tentă politică, organizate cu scopul destabilizării situației în întreprindere", mai afirmă administrația CFA în comunicatul de presă.

Vom menționa că în timpul acțiunii de protest de sâmbătă, liderii protestatarilor au transmis Guvernului revendicările lor. Solicitat de Sputnik Moldova, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Oleg Budza, a declarat că premierul pavel Filip a dat indicații Ministerului Transportului să soluționeze problema restanțelor salariale la Calea Ferată a Moldovei prin restructurarea datoriei și atragerea unor fonduri. Budza a spus că, cel mai probabil, autoritățile vor identifica o soluție săptămâna viitoare. El a mai precizat că deocamdată sindicatele nu intenționează să continue acțiunile de protest.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0