Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce pericole ascunde cernoziomul gras al Moldovei

© Pixabay / UnsplashTeren agricol
Teren agricol - Sputnik Moldova
Abonare
Geniştii Armatei Naţionale dezamorsează în fiecare an zeci de obiecte explozive rămase din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care pun în pericol viața agricultorilor moldovenilor

CHIȘINĂU, 10 mart — Sputnik. În primele zile ale lunii martie, zece obiecte explozive au fost neutralizate de către geniştii Armatei Naţionale, în câteva localităţi din raioanele Ungheni, Ocnița, Anenii Noi şi Căuşeni.

Potrivit şefului Serviciului Geniu din cadrul Comandamentului Forţelor Terestre, locotenent-colonelul Serghei Chilivnic, geniştii au efectuat şase ieşiri pentru executarea misiunilor de luptă. În cadrul acestora ei au cercetat şi distrus grenade și mine de la aruncător, toate din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Sursa citată a specificat că obiecte explozive găsite recent sunt trei bombe de la aruncător, calibru 82 mm, și o grenadă de mână F-1, depistate în timpul lucrărilor agricole din satul Agronomovca, raionul Ungheni și satul Plop-Știubei, raionul Căușeni. Acestea au fost dezamorsate şi distruse de geniștii din cadrul Batalionul de Geniu „Codru".

Majoritatea obiectelor explozive sunt depistate de către localnici în timpul lucrărilor agricole. Serviciul Geniu al Armatei Naţionale informează că este interzisă atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe.

În asemenea situaţii trebuie anunțate imediat autorităţile locale, care vor solicita deplasarea grupelor de deminare în zonele respective.

În anul 2017, geniştii Armatei Naţionale au efectuat 16 ieșiri în diferite localităţi ale ţării, unde au distrus 28 obiecte explozive.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

 

Fluxul de știri
0