Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

„Gazprom” a dat în judecată „Moldovagaz” pentru a-și recupera datoriile

© Sputnik / Miroslav RotariМолдовагаз
Молдовагаз - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Datoria pentru gazele naturale consumate constituie în total 768,6 dolari

CHIȘINĂU, 10 mar — Sputnik. În februarie, „Gazprom" a depus o cerere la Curtea Internațională de Arbitraj Comercial privind încasarea unei datorii de la „Moldovagaz". Este vorba de datoria pentru gazele naturale livrate în anul 2014, în sumă de 768,6 milioane dolari, anunță „Gazprom" într-un comunicat.

„În februarie 2017 „Gazprom" a depus o cerere la Curtea Internațională de Arbitraj Comercial privind încasarea unei datorii de la „Moldovagaz". Este vorba de datoria pentru gazele naturale livrate în anul 2014, în sumă de 768,6 milioane dolari", se spune în document.

Data audierilor nu a fost stabilită deocamdată.

Нефть - Sputnik Moldova
Cine va explora zăcămintele de petrol ale Moldovei

Anterior, Curtea Internațională de Arbitraj Comercial de pe lângă Curtea de Industrie și Comerț a Federației Ruse a satisfăcut cererea „Gazprom" față de  SA „Moldovagaz" privind recuperarea datoriilor la gazele naturale livrate în anul 2012, în valoare de 830,767 milioane de dolari.

De asemenea, în septembrie 2016 instanța de arbitraj a dat câștig de cauză concernului „Gazprom" în ceea ce privește achitarea de către „Moldova gaz" a datoriei pentru gazele livrate în anul 2013, în valoare de 562,3 milioane de dolari.

În februarie 2017, la întâlnirea cu premierul Republicii Moldova Pavel Filip, vicepreședintele companiei „Gazprom", Valeri Golubev, a subliniat că restructurarea datoriei istorice la gazele rusești este posibilă doar în cazul achitării sută la sută a consumului curent.

La sfârșitul anului 2016 „Gazprom" și „Moldovagaz" au prelungit contractul de livrare a gazelor naturale în Moldova și de tranzit pe teritoriul țării noastre până la sfârșitul anului 2019. În 2016, „Gazprom" a livrat Republicii Moldova circa trei miliarde de metri cubi de gaze. „Gazprom", care deține 50% din acțiunile „Moldovagaz", este principalul furnizor de gaze naturale în Republica Moldova.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0