Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Astăzi este ziua de naștere a Valentinei Tereșkova, prima femeie cosmonaut

© Sputnik / Игорь Агеенко / Accesați arhiva multimediaГерой Советского Союза, летчик-космонавт СССР Валентина Терешкова
Герой Советского Союза, летчик-космонавт СССР Валентина Терешкова - Sputnik Moldova
Abonare
Prima femeie-cosmonaut din lume, Valentina Tereșkova, marchează un frumos jubileu: ea s-a născut la 6 martie 1937 în satul Maslennikovo, regiunea Iaroslavl.

Tata, tractorist, a căzut în războiul sovieto-finlandez. Mama a lucrat în colxoz, apoi la combinatul „Krasnâi Perekop" din Iaroslavl.

Biografia de muncă a Valentinei a început în anul 1954, la uzina de șine din Iaroslavl și a continuat la combinatul de țesături „Krasnâi Perekop" din același oraș. În paralel, practica sportul la clubul aeronautic din localitate, efectuând 163 de sărituri cu parașuta.

În 1969 a absolvit Academia de inginerie militară „N. E. Jukovski", specialitatea „pilot-cosmonaut-inginer". Este candidat în științe tehnice (1977).

Primul zbor în cosmos al Valentinei Tereșkova a fost în 1963, pe 16 — 19 iunie, în calitate de căpitan al navei cosmice „Vostok-6", în cadrul programul de zbor în echipă cu nava „Vostok-5" pilotată de Valeri Bâkovski. Numele său de cod era „Ceaika" (Pescărușul). Zborul a durat 22 de ore și 50 de minute, timp în care nava „Vostok-6" a făcut înconjurul Pământul de 48 de ori.

Valentina Tereșkova s-a învrednicit de titlurile de Erou al Uniunii Sovietice (1963), pilot-cosmonaut al URSS (1963), Laureat al Premiului de Stat al FR (2009), numeroase medalii ale URSS, Rusiei, și altor țări, printre care două ordine Lenin (1963, 1981), ordinul Revoluției din Octombrie (1971), ordinul Drapelul Roșu de Muncă (1987), ordinul „Pentru merite față de Patrie" gradul II (2007) și III (1997), Ordinul Prieteniei (2011). În anul 2013 a fost decorată cu ordinul Aleksandr Nevski.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0