Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Igor Dodon critică dur declarația liderilor PDM

© Facebook / Igor Ddoon președintele Igor Dodon, prmeierul Pavel Filip
președintele Igor Dodon, prmeierul Pavel Filip - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Igor Dodon a făcut o declarație princare a criticat dur inițiativa PDM de a modifica Codul Electoral din Republica Moldova

CHIȘINĂU, 6 mart — Sputnik. Președintele moldovean, Igor Dodon, a reacționat promt la inițiativa conducerii PDM de modificare a sistemului electoral din Republica Moldova.

Potrivit lui Dodon, inițiativa Partidului Democrat este o provocare împotriva bazelor democratice ale statului.

”Inițiativa conducerii PDM este inacceptabilă. Această inițiativă este o provocare împotriva bazelor democratice ale statului, așa cum au fost ele formate de la Independență încoace. Ca președinte al statului, mă voi opune în mod categoric acestei reforme de fapt nedemocrate, care distruge sistemul partiinic din Republica Moldova”, scrie președintele Dodon pe pagina sa de Facebook.

Totodată, președintele declară că diaspora trebuie să aibă dreptul să participe mai activ în procesele electorale, prin deschiderea mai multor secții de votare peste hotare, prin participarea oamenilor din diaspora pe listele electorale din Republica Moldova. De asemenea, Igor Dodon declară că trebuie să implicăm în procesul electoral mai mult cetățenii noștri din stânga Nistrului. Să deschidem secții de votare în regiunea transnistreană, să le permitem celor de acolo să candideze în Parlamentul Republicii Moldova.

”Fără implicarea cetățenilor din Transnistria, Parlamentul nostru nu poate fi integru ca reprezentare pe țară. Iar dacă vrem să întregim țara, trebuie să fim mai deschiși și politic, electoral. O altă modificare importantă, este reducerea numărului de deputați în Parlament. Atrag atenția în mod special la acest punct — să reducem numărul de deputați, de la 101 la 71”, a subliniat Dodon.

Președintele PDM, Vladimir Plahotniuc, a anunțat luni că în zilele apropiate va fi înaintat în Parlament un proiect de lege cu privire la modificarea sistemului electoral din Moldova. Democrații propun introducerea în Moldova a sistemului de vot uninominal.

Potrivit șefului PDM, votul uninominal oferă posibilitatea ca raioanele să fie prezente în Parlament prin oameni concreți.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0