Sfaturi de mare folos pentru Postul Mare de la un mare duhovnic din România

© Sputnik / Евгений ПанасенкоКэприянский Свято-Успенский Монастырь
Кэприянский Свято-Успенский Монастырь - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Unul dintre cei mai mari duhovnici ai României, care a pătimit în închisorile comuniste, ne oferă sfaturi de mare folos, potrivite pentru perioada în care ne aflăm, cea a Postului Mare. De ce este important postul, pentru ce ne antrenează această nevoinţă, cum trebuie ţinut, ce înseamnă postul adevărat

BUCUREŞTI, 4 mar — Sputnik. Marele duhovnic Arsenie Papacioc subliniază, într-o înregistrare făcută pe când mai era în viață, că nu este suficientă doar reţinerea de la mâncare, fiindcă postul este un mijloc prin care trupul este ajutat să se poată gândi mai mult la adevăratul post: cel sufletesc.

Postul trebuie însoţit de smerenie şi rugăciune, de milostenie şi, mai ales, de abţinerea de la a mai judeca sau a vorbi de rău. E necesară şi înfrânarea trupului, fiindcă „trupul merge cu sufletul spre mântuire".

Кэприянский Свято-Успенский Монастырь - Sputnik Moldova
Zece superstiții și concepții greșite despre Postul Mare

În sfârşit, postul înseamnă „să te compari cu momentul Judecăţii sau cu momentul morţii tale. Sf. Vasile cel Mare spunea că cea mai mare filozofie este gândul la moarte. Fiindcă de acolo începe Viaţa. Postul e de mare valoare când este ţinut sufleteşte cu multă grijă. (…) Postul înseamnă să te antrenezi mereu ca să fii pregătit în ceasul ceasurilor, pentru ziua cea mare a ta, ziua morţii. Să ne antrenăm în a iubi, în această enorm de mare virtute", ne îndeamnă părintele Arsenie Papacioc.

A iubi pe aproapele trebuie să fie „o stare de prezenţă continuă, nu atât o stare de nevoinţă, de post". Părintele aminteşte că în Evanghelia care se citeşte pentru ziua Judecăţii se spune „De ce nu M-aţi cercetat? De ce nu M-aţi adăpat? De ce nu M-aţi îmbrăcat?". Nu se vorbeşte de alte păcate grozave, ci de ceea ce ţine de iubire.

În acelaşi timp, părintele atrage atenţia că nu există „păcat mic", fiindcă orice păcat mic poate deveni unul mare.

„Îţi spun eu un păcat şi mai mic decât al dumitale, dar păcatul ala «mic» a răsturnat cerul şi pământul: Adam n-a făcut decât să muşte dintr-un măr. A ieşit din ascultare. Dar dumneata ai muşcat din oameni. Pe asta nu o pui la socoteală? Nu este lucru mic în viaţă «răul cel mai mic». (…) Orice şarpe mic e un şarpe", ne învaţă vrednicul de pomenire Părintele Arsenie Papacioc.

Alte cuvinte de folos ale marelui duhovnic pot fi ascultate în materialul audio.

Fluxul de știri
0