Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Semnificația sfințirii colivei în ajunul sâmbetei Sfântului Teodor Tiron

© Photo : mitropolia.mdIPS Vladimir a oficiat Liturghia Darurilor înainte sfințite la Catedrala „Nașterea Domnului” din Chișinău
IPS Vladimir a oficiat Liturghia Darurilor înainte sfințite la Catedrala „Nașterea Domnului” din Chișinău - Sputnik Moldova
Abonare
Mitropolitul Vladimir a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite la Catedrala „Nașterea Domnului" din Chișinău în ajunul sâmbetei Sfantului Teodor Tiron. Află care este semnificația sfințirii colivei

CHIȘINĂU, 3 mart — Sputnik. În prima vineri a Postului Mare, Mitropolitul Vladimir a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite la Catedrala „Nașterea Domnului" din Chișinău, informează mitropolia.md.

Preotul Octavian Moșin - Sputnik Moldova
Postul cel Mare - de la postul de bucate la cel de ferire de păcate

Tot astăzi, după săvârșirea Sfintei Liturghii, ÎPS Vladimir a citit Canonul Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron, iar mai apoi, conform datinii, a sfințit coliva, care a fost împărțită enoriașilor.

Coliva are o semnificație profundă și tainică: Boabele de grâu, care sunt adunate laolaltă, simbolizează Biserica lui Hristos și pe membrii ei, cei vii și adormiți, care se află în comuniune rugăciune. De aceea, la sfârșitul parastasului, când preotul binecuvântează coliva, creștinii se apropie, apucă cu mâinile de marginile farfuriei și o leagănă în semn de oferire către Dumnezeu.

Numele vine de la grecescul κόλλυβα, τά — ta kolliva sau κόλλυβον, τό — to kollivon, care inseamna coliva.

Odată cu primirea colivei, credincioșii au primit şi binecuvântarea arhierească și îndemnul Mitropolitului de a fi cu luare aminte la viața Sfântului Teodor Tiron, la semnificația duhovnicească a colivei și de a trăi atât perioada Postului Mare, precum și întreaga viață după exemplul sfinților bineplăcuți lui Dumnezeu.

© Photo : mitropolia.mdSfințirea colivei
Sfințirea colivei - Sputnik Moldova
Sfințirea colivei

Minunea Sfântului Teodor Tiron

Istoria bisericească arată că, la 50 de ani după moartea Sfântului Teodor Tiron, împăratul Iulian Apostatul (361-363), dorind să-i batjocorească pe creștini, a dat ordin guvernatorului orașului Constantinopol să stropească toate proviziile din piețele de alimente cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare.
Creștinii nu cunoșteau gândul împăratului păgân. Dar Domnul a stricat meșteșugul cel tăinuit și înșelător al călcătorului de lege, pentru că a trimis la Arhiepiscopul Evdoxie, care era pe atunci patriarh al Constantinopolului, pe răbdătorul Său de chinuri, sfântul marele mucenic Teodor, care era din rânduiala tironilor.

Распятие  - Sputnik Moldova
Calendar ortodox: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, modelul ostașului creștin

Acesta, venind la arhiereu, i-a zis astfel: „Degrab sculându-te, să aduni turma lui Hristos și să poruncești cu tărie ca nimeni să nu mănânce bucatele și băuturile cele ce se vând în târg, căci toate sunt întinate cu sânge din jertfele idolești, după porunca împăratului păgân".

Arhiereul întreba: „Cum s-ar putea ca cei săraci să nu cumpere bucate din târg?"

Atunci i-a grăit sfântul: „Să li se dea coliva și se va mângâia neajungerea lor".
Nepricepându-se arhiereul ce este coliva, sfântul l-a luminat: „Coliva este făcută din grâu fiert și așa ne-am obișnuit noi a numi grâul fiert în Evhaita".

După ce a aflat numele Sfântului, care apoi s-a făcut nevăzut, patriarhul îndată a adunat toată lumea creștinilor și le-a spus ceea ce a văzut și a auzit. Deci, făcând creștinii coliva, s-au ferit neîntinați de meșteșugul vrăjmașului. Nimeni n-a cumpărat din bucatele împărătești, încât toate s-au stricat în săptămâna aceea și le-au aruncat în mare. Nelegiuitul împărat, văzând că tăinuita lui cursă s-a vădit și nimic n-a sporit, foarte tare s-a rușinat. El a poruncit ca iarăși să se vândă în târg obișnuitele bucate.

La scurt timp după aceasta, sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Teodor în prima sâmbătă a Postului Mare a fost rânduita în calendar, pe vremea Patriarhul Nectarie al Constantinopolului (381-397).

Vineri seara, la Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte Sfințite, după rugăciunea amvonului, se cântă Canonul Sfântului Mare Mucenic Teodor, compus de Sfântul Ioan Damaschin, după care se sfințește coliva și se împarte credincioșilor.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0