CHIȘINĂU, 3 mar – Sputnik. Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) a comemorat 25 de ani de la începutul acţiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova. Cu această ocazie, în curtea sediului central al SIS a fost inaugurat un monument dedicat combatanţilor organelor securităţii statului, căzuţi în conflictul armat de pe Nistru.
La eveniment au participat Pavel Filip, prim-ministru al Republicii Moldova, parlamentari, membri ai Cabinetului de miniştri, combatanţi şi veterani ai organelor securităţii statului, angajaţi ai SIS, rude şi membri ai familiilor celor decedaţi în luptele sângeroase din 1992.
Pavel Filip a exprimat gratitudine combatanţilor organelor securităţii statului pentru profesionalismul şi abilităţile de a face faţă celor mai dificile sarcini în timpul operaţiunilor de luptă.
Potrivit premierului, Guvernul va susţine şi în continuare instituţia în desfăşurarea activităţilor de asigurare a securităţii statului.
”Această luptă pe care o daţi zi de zi, anonim, fără să cereţi recunoaştere publică, merită şi trebuie susţinută”, a declarat premierul.
”Deşi anii ne îndepărtează de acele tragice evenimente, nicidecum nu diminuează onoarea şi respectul faţă de martirii neamului, care şi-au pus pe altarul independenţei Patriei ceea ce au avut mai scump — viaţa”, a adăugat directorul SIS, Mihai Balan.
Potrivit lui Bălan, prin inaugurarea acestui monument s-a dorit eternizarea memoriei atât a celor care nu s-au mai întors din conflictul armat de pe Nistru, cât şi a tuturor ofiţerilor de informaţii şi securitate care nu mai sunt printre noi.
Evenimentul a continuat cu o Liturghie oficiată de un sobor de preoţi, condus de Î.P.S Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove, pentru pomenirea combatanţilor căzuţi pentru apărarea integrităţii şi independenţei ţării.
Monumentul dedicat eroilor securităţii de stat reprezintă o lucrare semnată de sculptorul Andrei Dohotaru şi meşterul popular Ion Lozan. Acesta are o înălţime de circa cinci metri şi a fost ridicat din piatră de Cosăuţi. Pe monument este instalată o placă de marmură pe care sunt gravate numele combatanţilor căzuţi în conflictul armat de pe Nistru.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>