Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Muzeele vor putea fi lichidate legal

© Sputnik / Мирослав РотарьВ Кишиневе, в Национальном музее Молдовы, открылась выставка "Изобретения Леонардо да Винчи"
В Кишиневе, в Национальном музее Молдовы, открылась выставка Изобретения Леонардо да Винчи - Sputnik Moldova
Abonare
Cabinetul de Miniștri a luat o decizie radicală care ar urma să eficientizeze activitatea muzeelor din Moldova, iar în scopul monitorizării eficiente a activităţii muzeale a fost introdusă procedura de acreditare, reorganizare și lichidare a muzeelor

CHIȘINĂU, 2 mart — Sputnik. Cabinetul de Miniștri a aprobat, în cadrul ședinței de miercuri, proiectul legii muzeelor, care are scopul de a moderniza și eficientiza activitatea muzeelor din Republica Moldova.

Potrivit autorilor, proiectul de lege vine să răspundă provocărilor și problemelor identificate în domeniul muzeal: capacitatea scăzută de a gestiona și valorifica patrimoniul național, ritmul extrem de lent de dezvoltare a colecțiilor, managementul bazat pe principii depășite, subdezvoltarea rețelei de muzee locale, salarizarea extrem de joasă, care generează refluxul angajaților din domeniu.

Большую часть экспонатов составляли макеты изобретений Мастера. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce nu ştiai despre Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală

Documentul reglementează înființarea și clasificarea muzeelor, patrimoniul muzeal, baza tehnico-materială și finanțarea instituţiilor muzeale. Totodată, în scopul monitorizării eficiente a activităţii muzeale, a fost introdusă procedura de acreditare, reorganizare și lichidare a muzeelor. Proiectul prevede crearea unui Centru metodic în domeniul muzeografiei, care va acorda asistență instituțiilor de profil. Totodată, Ministerul Culturii va colabora cu Ministerul Educației în vederea pregătirii specialiștilor în domeniu, precum și pentru plasarea programelor educaționale ale muzeelor în curriculumul școlar.

Proiectul de lege a muzeelor a fost elaborat în scopul executării Strategiei de Dezvoltare a Culturii „Cultura 2020", iar pentru implementarea proiectului nu sunt necesare cheltuieli de la bugetul e stat.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0