Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Londra s-a răzgândit: moldovenii vor avea drept de ședere în Marea Britanie

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Accesați arhiva multimediaWorld's cities. London
World's cities. London - Sputnik Moldova
Abonare
Prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, intenționa să limiteze, din 15 martie curent, dreptul de ședere pe teritoriul țării pentru cetățenii Uniunii Europene, inclusiv pentru moldovenii care dețin cetățenia română.

BUCUREȘTI, 2 mart — Sputnik. Soros a avut dreptate, guvernul britanic se clatină, Camera Lorzilor a votat miercuri seara ca rezidenții UE să-și păstreze toate drepturile după Brexit.

În timpul recentei și tumultoasei reuniuni a Forumului economic mondial de la Davos, miliardarul George Soros a avertizat că "procesul Brexit va fi lung și dureros" și că premierul britanic Theresa May nu va rezista. Iată că ieri seara, programul proiectului Brexit a fost dat peste cap din cauza unui amendament votat în Camera Lorzilor.

The sun rises behind The Elizabeth Tower, also known as 'Big Ben' on the day British Chancellor of the Exchequer George Osborne delivers his budget in London on March 16, 2016 - Sputnik Moldova
După 15 martie, moldovenii nu vor avea drept de ședere în Marea Britanie

Amendamentul la proiectul de lege privind declanșarea Brexitului aprobat de Camera Lorzilor prevede obligativitatea guvernului ca, în termen de trei luni de la declanșarea Articolului 50, să vină cu măsuri concrete pentru a garanta că drepturile cetățenilor UE care trăiesc în Regatul Unit (deci inclusiv drepturi legate de rezidență) vor rămâne neschimbate după ieșirea țării din Uniunea Europeană. Deci, prin amendamentul Camerei Lorzilor, drepturilor românilor rezidenți vor fi garantate.

Votul din Camera Lorzilor a avut rezultatul de 358 "pentru" și 256 "împotrivă", consemnând o (primă) înfrângere a guvernului britanic în bătălia pentru obiectivul Brexit în timpul stabilit. Decizia Camerei Lorzilor poate decala calendarul stabilit pentru a iniția Articolul 50.

Trebuie menționat însă că proiectul de lege trecuse prin Camera Comunelor și fusese adoptat cu o largă majoritate și fără amendamente; proiectul se va întoarce în Camera Comunelor, unde amendamentul ar putea fi respins, guvernul fiind susținut acolo de majoritatea conservatoare. Dar, aceste manevre de revenire pot întârzia planurile guvernului, care ar putea ajunge la un compromis.

Prin vocea unui purtător de cuvânt, guvernul britanic a declarat: "Dorim să garantăm drepturile cetățenilor UE care deja trăiesc în Marea Britanie și drepturile cetățenilor britanici care locuiesc în alte state membre, cât de curând posibil" — ceea ce introduce un termen confuz, dar care, așa cum menționam, ar putea fi adaptat, printr-un compromis politic, în sensul amendamentului Camerei Lorzilor.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0