Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Dezvăluiri uluitoare - organizația conspirativă din care făcea parte Ion Creangă

© expunere.comIon Creangă
Ion Creangă - Sputnik Moldova
Abonare
În 2014, a fost descoperit un jurământ "misterios" în arhiva Muzeului Literaturii Române din Iași, documentul dezvăluind existența unei grupări "secrete" din care făceau parte mai multe personalități ale secolului al XIX-lea, între care Nicolae Culianu, Nicolae Gane și Ion Creangă, scrie gândul.info.

CHIȘINĂU, 1 mar — Sputnik. Astăzi se împlinesc 180 de ani de la nașterea unuia dintre clasicii literaturii române, Ion Creangă, considerat unul dintre cei mai mari scriitori români, numit și „maestrul basmelor și poveștilor".

Deși în "Fragment de biografie" Ion Creangă însuși spune că s-a născut pe 1 martie 1837, data nașterii sale este incertă, deoarece, conform unei mitrici (condici) de nou-născuți din Humulești publicată de Gh. Ungureanu, Creangă s-ar fi născut pe 10 iunie 1839. Tinereţea lui Creangă a fost descrisă pe larg în opera sa principală "Amintiri din copilărie", unde poate fi admirat farmecul dialectal și limbajul potrivit care aduce un adaos de frumusețe.

Масонский дом в Кишиневе - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Tainele masoneriei la Chișinău

În 2014, a fost descoperit un jurământ "misterios" în arhiva Muzeului Literaturii Române (MLR) din Iași, documentul dezvăluind existența unei grupări "secrete" din care făceau parte mai multe personalități ale secolului al XIX-lea, între care Nicolae Culianu, Nicolae Gane și Ion Creangă.

"Jur pe onoare și conștiință./ Mă leg pe suflet și pe Dumnezeu/ Să lucrez din toată inima pentru ridicarea neamului românesc/ Să respect și să execut toate hotărârile luate de comitetul din care face parte. Și să păzesc secret absolut./ Așa să-mi ajute Dumnezeu și sfânta Cruce", se arată în informația publicată de portalul informațional gândul.info, care face referire la textul semnat de membrii grupării.

În 1875, Ion creangă îl cunoaște pe Mihai Eminescu, atunci revizor școlar la Iași și Vaslui, cu care se împrietenește. La îndemnul lui Eminescu frecventează societatea Junimea, unde citește din scrierile sale.

Între 1875 și 1883 scrie cele mai importante opere ale sale.

Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără: poveștile "Capra cu trei iezi", "Dănilă Prepeleac", "Fata babei și fata moșneagului", "Povestea lui Harap Alb", "Ivan Turbincă", "Povestea porcului", "Punguța cu doi bani" și "Soacra cu trei nurori"; povestirile "Moș Ion Roată și Unirea", "Păcală"', "Prostia omenească" și "Ursul păcălit de vulpe" și evident romanul autobiografic "Amintiri din copilărie".

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0