Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Verdictul dat de Rospotrebnadzor vinificatorilor moldoveni

© Sputnik / Dmitry Astakhov / Accesați arhiva multimediaУтвержденная в должности руководителя Федеральной службы по надзору в сфере защиты прав потребителей и благополучия человека (Роспотребнадзор) Анна Попова
Утвержденная в должности руководителя Федеральной службы по надзору в сфере защиты прав потребителей и благополучия человека (Роспотребнадзор) Анна Попова - Sputnik Moldova
Abonare
Specialiștii de la ”Rospotrebnadzor” au dat verdictul în privința reluării exporturilor vinurilor moldovenești pe piața rusească

CHIȘINĂU, 28 feb — Sputnik. Șeful Serviciului Federal de Supraveghere în Domeniul Protecției Consumatorilor și Bunăstării Populației al Federației Ruse „Rospotrebnadzor", Anna Popova, a declarat pentru RIA Novosti că dintre cele 13 întreprinderi de vinificație verificate de specialiști, majoritatea vor putea relua exporturile în Federația Rusă.

”Majoritatea dintre cele 13 întreprinderi care au fost verificate vor putea relua exportul pe piața rusească, imediat după ce vor fi făcute toate cercetările de laborator și evaluarea finală a actelor prezentate”, a declarat Popova.

Igor Dodon a avut o întrevedere cu Farit Muhametșin, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în Republica Moldova - Sputnik Moldova
Politică
Discuție Dodon-Muhametșin despre exportul mărfurilor moldovenești în Rusia

La începutul lunii februarie, specialiștii de la ”Rospotrebnadzor” au anunțat că vor verifica dacă întreprinderile de vinificație din Republica Moldova sunt pregătite să reia exporturile către Federația Rusă.

Anterior, Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat în cadrul unui briefing de presă susținut cu ocazia întrevederii cu președintele moldovean Igor Dodon, că numărul de întreprinderi care vor avea dreptul să exporte marfa pe piața rusească, probabil va fi în creștere.

În septembrie 2013, Rospotrebnadzor a impus embargo la produsele alimentare din Republica Moldova pentru că avea obiecții la calitatea acestora. Ulterior, interdicția a fost ridicată, doar că numai pentru unele întreprinderi din autonomia găgăuză și regiunea transnistreană.

Până în 2006, cota vinurilor moldovenești pe piața din Federația Rusă constituia 60 la sută. În 2013, Moldova a reușit să recupereze doar 10-12 la sută din acea cotă.

Relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă s-au înrăutățit în vara anului 2015, atunci când Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, car a fost semnat la Bruxelles de Guvern. În baza acestui document, mărfurile din Uniunea Europeană au acces liber pe piața din Republica Moldova. Îngrijorată că prin intermediul Republicii Moldova mărfurile din UE ar putea fi reexportate pe piețele CSI și ale Uniunii Vamale, Rusia a interzis temporar importul anumitor categorii de produse moldovenești.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0