Exuberanța carnală la Carnavalul din Brazilia

Abonare
Carnavalul brazilian se desfășoară anual cu patruzeci de zile înainte de Paște și marchează începutul Postului Mare: urmăriți în reportajul fotografic cum decurge acest festival în São Paulo, orașul cu cea mai mare densitate a populației nu doar în Brazilia și America de Sud, ci în toată emisfera de sud a Terrei

Tradiția desfășurării carnavalului de primăvară s-a instaurat în Brazilia odată cu venirea colonizatorilor din Europa. În general, însuși cuvântul „carnaval" provine de la latinescul „Carne Vale" ceea ce înseamnă „Adio cărnii".

Carnavalul brazilian își trage rădăcinile de la sărbătorile lui Dionis, zeul vinului în Grecia Antică.

Ulterior romanii au preluat acest obicei sub formă de bacanale și saturnalii, în timpul cărora slugile și stăpânii își schimbau între ei straiele, se veseleau și beau vin din belșug. Mai târziu, Biserica Catolică a transformat această sărbătoare într-un festival care precedă Postul Mare. Sărbătoarea a luat o amploare de masă, fiind ultima zi de plăceri, cu muzică, mâncăruri, băuturi alcoolice și sex, înaintea Postului Mare, înainte de cele patruzeci de zile de pocăință și abstinență.

Astăzi, carnavalul brazilian este cea mai mare sărbătoare a țării și se deosebește prin câteva particularități atât de carnavalurile din Europa, cât și din alte țări ale Americii Latine. În afară de aceasta, există și variații regionale chiar în Brazilia.

Sursa: Sputnik Georgia.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

© AFP 2024 / NELSON ALMEIDAÎn Brazilia, Carnavalul este un festival anual care ține de vineri până marți, înainte de Miercurea cenușii, când începe Postul Mare la catolici.
În Brazilia, Carnavalul este un festival anual care ține de vineri până marți, înainte de Miercurea cenușii, când începe Postul Mare la catolici. - Sputnik Moldova
1/24
În Brazilia, Carnavalul este un festival anual care ține de vineri până marți, înainte de Miercurea cenușii, când începe Postul Mare la catolici.
© AFP 2024 / NELSON ALMEIDA Festivalul brazilian întrunește tradițiile din Lumea Veche și Lumea Nouă, reprezentând astăzi un show spectaculos.
Festivalul brazilian întrunește tradițiile din Lumea Veche și Lumea Nouă, reprezentând astăzi un show spectaculos. - Sputnik Moldova
2/24
Festivalul brazilian întrunește tradițiile din Lumea Veche și Lumea Nouă, reprezentând astăzi un show spectaculos.
© REUTERS / Paulo WhitakerCarnavalul din Brazilia se desfășoară cu 40 de zile înainte de Paște. În imagine: o dansatoare de la școala de samba „Vai Vai” participă la carnavalul de la Sao Paulo.
Carnavalul din Brazilia se desfășoară cu 40 de zile înainte de Paște. În imagine: o dansatoare de la școala de samba „Vai Vai” participă la carnavalul de la Sao Paulo. - Sputnik Moldova
3/24
Carnavalul din Brazilia se desfășoară cu 40 de zile înainte de Paște. În imagine: o dansatoare de la școala de samba „Vai Vai” participă la carnavalul de la Sao Paulo.
© REUTERS / Paulo WhitakerCuvântul „carnaval” provine de la latinescul „Carne Vale” ceea ce înseamnă „Adio cărnii”. Evoluează artiștii școlii de samba „Tom Maoir”, Sao Paulo, Brazilia.
Cuvântul „carnaval” provine de la latinescul „Carne Vale” ceea ce înseamnă „Adio cărnii”. Evoluează artiștii școlii de samba „Tom Maoir”, Sao Paulo, Brazilia. - Sputnik Moldova
4/24
Cuvântul „carnaval” provine de la latinescul „Carne Vale” ceea ce înseamnă „Adio cărnii”. Evoluează artiștii școlii de samba „Tom Maoir”, Sao Paulo, Brazilia.
© REUTERS / Paulo WhitakerCarnavalul brazilian a preluat multe trăsături de la sărbătoarea portugheză dinaintea Postului Paștelui: distracții de stradă în timpul cărora ștrengarii de stropesc cu apă, se împroașcă cu funingine și făină, aruncă cu ouă clocite.
Carnavalul brazilian a preluat multe trăsături de la sărbătoarea portugheză dinaintea Postului Paștelui: distracții de stradă în timpul cărora ștrengarii de stropesc cu apă, se împroașcă cu funingine și făină, aruncă cu ouă clocite. - Sputnik Moldova
5/24
Carnavalul brazilian a preluat multe trăsături de la sărbătoarea portugheză dinaintea Postului Paștelui: distracții de stradă în timpul cărora ștrengarii de stropesc cu apă, se împroașcă cu funingine și făină, aruncă cu ouă clocite.
© REUTERS / Paulo WhitakeCarnavalul portughez, adus în Brazilia în sec. XVII, a fost influențat în sec. XIX de alte carnavaluri din țările europene: Franța și Italia. Anume atunci, măștile, costumere fantastice și astfel de personaje ca Rierrot, Colombina (Malvina) și Regele Momo (grăsunul vesel) au devenit parte a sărbătorii braziliene.
Carnavalul portughez, adus în Brazilia în sec. XVII, a fost influențat în sec. XIX de alte carnavaluri din țările europene: Franța și Italia. Anume atunci, măștile, costumere fantastice și astfel de personaje ca Rierrot, Colombina (Malvina) și Regele Momo (grăsunul vesel) au devenit parte a sărbătorii braziliene. - Sputnik Moldova
6/24
Carnavalul portughez, adus în Brazilia în sec. XVII, a fost influențat în sec. XIX de alte carnavaluri din țările europene: Franța și Italia. Anume atunci, măștile, costumere fantastice și astfel de personaje ca Rierrot, Colombina (Malvina) și Regele Momo (grăsunul vesel) au devenit parte a sărbătorii braziliene.
© REUTERS / Paulo WhitakerChiar și carnavalurile europene abundau în elemente păgâne, deoarece rădăcinile lor se trag din saturnalele romane. Totodată, carnavalul brazilian se deosebește de predecesorii săi europeni și de alte carnavaluri ale țărilor latino-americane prin triumful sălbatic al supremației trupului.
Chiar și carnavalurile europene abundau în elemente păgâne, deoarece rădăcinile lor se trag din saturnalele romane. Totodată, carnavalul brazilian se deosebește de predecesorii săi europeni și de alte carnavaluri ale țărilor latino-americane prin triumful sălbatic al supremației trupului. - Sputnik Moldova
7/24
Chiar și carnavalurile europene abundau în elemente păgâne, deoarece rădăcinile lor se trag din saturnalele romane. Totodată, carnavalul brazilian se deosebește de predecesorii săi europeni și de alte carnavaluri ale țărilor latino-americane prin triumful sălbatic al supremației trupului.
© REUTERS / Paulo WhitakerSărbătoarea braziliană presupune o sărbătoare a trupului. Totodată, să nu uităm că în Brazilia și în toată emisfera sudică luna februarie este tocmai toiul verii.
Sărbătoarea braziliană presupune o sărbătoare a trupului. Totodată, să nu uităm că în Brazilia și în toată emisfera sudică luna februarie este tocmai toiul verii. - Sputnik Moldova
8/24
Sărbătoarea braziliană presupune o sărbătoare a trupului. Totodată, să nu uităm că în Brazilia și în toată emisfera sudică luna februarie este tocmai toiul verii.
© REUTERS / Paulo WhitakerDintr-o manifestare improvizată a oamenilor simpli, carnavalul modern din Brazilia s-a transformat într-un show spectaculos, bine regizat.
Dintr-o manifestare improvizată a oamenilor simpli, carnavalul modern din Brazilia s-a transformat într-un show spectaculos, bine regizat. - Sputnik Moldova
9/24
Dintr-o manifestare improvizată a oamenilor simpli, carnavalul modern din Brazilia s-a transformat într-un show spectaculos, bine regizat.
© AFP 2024 / NELSON ALMEIDALa sfârșitul sec. XIX, în timpul carnavalurilor braziliene apar pentru prima dată „blocurile” („blocos” - grupuri de oameni aranjați în formă de dreptunghi), „frânghiile” („cordoes” - grupuri aranjate în formă de frânghie) și „corsari” („corsos” - grupuri stilizate în pirați), precum și parada de automobile împodobite.
La sfârșitul sec. XIX, în timpul carnavalurilor braziliene apar pentru prima dată „blocurile” („blocos” - grupuri de oameni aranjați în formă de dreptunghi), „frânghiile” („cordoes” - grupuri aranjate în formă de frânghie) și „corsari” („corsos” - grupuri stilizate în pirați), precum și parada  de automobile împodobite. - Sputnik Moldova
10/24
La sfârșitul sec. XIX, în timpul carnavalurilor braziliene apar pentru prima dată „blocurile” („blocos” - grupuri de oameni aranjați în formă de dreptunghi), „frânghiile” („cordoes” - grupuri aranjate în formă de frânghie) și „corsari” („corsos” - grupuri stilizate în pirați), precum și parada de automobile împodobite.
© REUTERS / Paulo WhitakerÎncepând cu acea perioadă, carnavalul se extinde ajungând practic până în toate colțurile Braziliei. An de an, dansurile și cântecele sunt tot mai variate, apar noi melodii și ritmuri, cum sunt de exemplu renumitele marșuri.
Începând cu acea perioadă, carnavalul se extinde ajungând practic până în toate colțurile Braziliei. An de an, dansurile și cântecele sunt tot mai variate, apar noi melodii și ritmuri, cum sunt de exemplu renumitele marșuri. - Sputnik Moldova
11/24
Începând cu acea perioadă, carnavalul se extinde ajungând practic până în toate colțurile Braziliei. An de an, dansurile și cântecele sunt tot mai variate, apar noi melodii și ritmuri, cum sunt de exemplu renumitele marșuri.
© AFP 2024 / NELSON ALMEIDA Astăzi, în timpul carnavalului brazilian, cei mai buni dansatori și dansatoare demonstrează realizările școlilor de dans pe care le reprezintă, precum și costumele lor spectaculoase care mai curând le dezgolesc decât le acoperă corpul.
Astăzi, în timpul carnavalului brazilian cei mai buni dansatori și dansatoare demonstrează realizările școlilor de dans pe care le reprezintă, precum și costumele lor spectaculoase care mai curând le dezgolesc decât le acoperă corpul. - Sputnik Moldova
12/24
Astăzi, în timpul carnavalului brazilian, cei mai buni dansatori și dansatoare demonstrează realizările școlilor de dans pe care le reprezintă, precum și costumele lor spectaculoase care mai curând le dezgolesc decât le acoperă corpul.
© REUTERS / Paulo WhitakerCarnavalul brazilian se încheie cu Parada matinală a Campionilor, selectați de juriu. În acest caz se ia în calcul atât tematica evoluării, cât și spiritul de echipă, decorul și măiestria interpretării dansurilor.
Carnavalul brazilian se încheie cu Parada matinală a Campionilor, selectați de juriu. În acest caz se ia în calcul atât tematica evoluării, cât și spiritul de echipă, decorul și măiestria interpretării dansurilor. - Sputnik Moldova
13/24
Carnavalul brazilian se încheie cu Parada matinală a Campionilor, selectați de juriu. În acest caz se ia în calcul atât tematica evoluării, cât și spiritul de echipă, decorul și măiestria interpretării dansurilor.
© REUTERS / Paulo WhitakerPrima școală de dans samba numită „Deixa Falar” („Să stăm de vorbă”) a fost deschisă la Rio de Janeiro abia în anul 1928.
Prima școală de dans samba numită „Deixa Falar” („Să stăm de vorbă”) a fost deschisă la Rio de Janeiro abia în anul 1928. - Sputnik Moldova
14/24
Prima școală de dans samba numită „Deixa Falar” („Să stăm de vorbă”) a fost deschisă la Rio de Janeiro abia în anul 1928.
© AFP 2024 / NELSON ALMEIDAPrima școală de samba a fost înființată de dansatorul Ismail Silva, care a fost numită ulterior Estacio do Sa, după numele întemeietorului orașului Rio de Janeiro.
Prima școală de samba a fost înființată de dansatorul Ismail Silva, care a fost numită ulterior Estacio do Sa, după numele întemeietorului orașului Rio de Janeiro. - Sputnik Moldova
15/24
Prima școală de samba a fost înființată de dansatorul Ismail Silva, care a fost numită ulterior Estacio do Sa, după numele întemeietorului orașului Rio de Janeiro.
© REUTERS / Paulo WhitakerDin Rio, la începutul sec. XX tradiția paradelor școlilor de samba în cadrul carnavalului s-a răspândit și în alte orașe ale Braziliei și a prins rădăcini mai cu seamă la Sao Paulo.
Din Rio, la începutul sec. XX tradiția paradelor școlilor de samba în cadrul carnavalului s-a răspândit și în alte orașe ale Braziliei și a prins rădăcini mai cu seamă la Sao Paulo. - Sputnik Moldova
16/24
Din Rio, la începutul sec. XX tradiția paradelor școlilor de samba în cadrul carnavalului s-a răspândit și în alte orașe ale Braziliei și a prins rădăcini mai cu seamă la Sao Paulo.
© REUTERS / Paulo WhitakerNu dispare însă nici tradiția carnavalului stradal la care pot participa toți doritorii.
Nu dispare însă nici tradiția carnavalului stradal la care pot participa toți doritorii. - Sputnik Moldova
17/24
Nu dispare însă nici tradiția carnavalului stradal la care pot participa toți doritorii.
© AFP 2024 / NELSON ALMEIDAAstăzi, la carnavalul brazilian participă în fond nu amatorii, ci artiștii profesioniști. În imagine: o dansatoare a școlii de samba „Vai Vai” își demonstrează măiestria.
Astăzi, la carnavalul brazilian participă în fond nu amatorii, ci artiștii profesioniști. În imagine: o dansatoare a școlii de samba „Vai Vai” își demonstrează măiestria. - Sputnik Moldova
18/24
Astăzi, la carnavalul brazilian participă în fond nu amatorii, ci artiștii profesioniști. În imagine: o dansatoare a școlii de samba „Vai Vai” își demonstrează măiestria.
© AFP 2024 / NELSON ALMEIDA Carnavalul brazilian își trage rădăcinile de la sărbătoarea lui Dionis, zeul vinului în Grecia Antică. Ulterior romanii au preluat acest obicei sub formă de bacanale și saturnalii, în timpul cărora slugile și stăpânii își schimbau între ei straiele, se veseleau și beau vin din belșug.
Carnavalul brazilian își trage rădăcinile de la sărbătoarea lui Dionis, zeul vinului în Grecia Antică. Ulterior romanii au preluat acest obicei sub formă de bacanale și saturnalii, în timpul cărora slugile și stăpânii își schimbau între ei straiele, se veseleau și beau vin din belșug. - Sputnik Moldova
19/24
Carnavalul brazilian își trage rădăcinile de la sărbătoarea lui Dionis, zeul vinului în Grecia Antică. Ulterior romanii au preluat acest obicei sub formă de bacanale și saturnalii, în timpul cărora slugile și stăpânii își schimbau între ei straiele, se veseleau și beau vin din belșug.
© AFP 2024 / NELSON ALMEIDA Biserica Catolică a transformat această sărbătoare într-un festival care precedă Postul Mare. Sărbătoarea a luat o amploare de masă, fiind ultima zi de plăceri, cu muzică, mâncăruri, băuturi alcoolice și sex, înaintea Postului Mare, înainte de cele patruzeci de zile de pocăință și abstinență.
Biserica Catolică a transformat această sărbătoare într-un festival care precedă Postul Mare. Sărbătoarea a luat o amploare de masă, fiind ultima zi de plăceri, cu muzică, mâncăruri, băuturi alcoolice și sex, înaintea Postului Mare, înainte de cele patruzeci de zile de pocăință și abstinență. - Sputnik Moldova
20/24
Biserica Catolică a transformat această sărbătoare într-un festival care precedă Postul Mare. Sărbătoarea a luat o amploare de masă, fiind ultima zi de plăceri, cu muzică, mâncăruri, băuturi alcoolice și sex, înaintea Postului Mare, înainte de cele patruzeci de zile de pocăință și abstinență.
© REUTERS / Paulo Whitaker Tradiția desfășurării carnavalului de primăvară s-a instaurat în Brazilia odată cu venirea colonizatorilor din Europa.
Tradiția desfășurării carnavalului de primăvară s-a instaurat în Brazilia odată cu venirea colonizatorilor din Europa. - Sputnik Moldova
21/24
Tradiția desfășurării carnavalului de primăvară s-a instaurat în Brazilia odată cu venirea colonizatorilor din Europa.
© REUTERS / Paulo WhitakerAstăzi, în timpul carnavalului defilează automobile împodobite de sărbătoare, precum și camioane sau platforme pe roți cu decorațiuni grandioase.
Astăzi, în timpul carnavalului defilează automobile împodobite de sărbătoare, precum și camioane sau platforme pe roți cu decorațiuni grandioase. - Sputnik Moldova
22/24
Astăzi, în timpul carnavalului defilează automobile împodobite de sărbătoare, precum și camioane sau platforme pe roți cu decorațiuni grandioase.
© AFP 2024 / NELSON ALMEIDAPrintre participanții la carnavalul brazilian sunt mulți dansatori-bărbați. În imagine: un dansator care reprezintă școala de samba „Imperio da Casa Verde”.
Printre participanții la carnavalul brazilian sunt mulți dansatori-bărbați. În imagine: un dansator care reprezintă școal de samba „Imperio da Casa Verde”. - Sputnik Moldova
23/24
Printre participanții la carnavalul brazilian sunt mulți dansatori-bărbați. În imagine: un dansator care reprezintă școala de samba „Imperio da Casa Verde”.
© AFP 2024 / NELSON ALMEIDATrăsăturile moderne ale carnavalului brazilian se trag de pe la mijlocul sec. XIX, datorită elitei societății braziliene. Astfel, sărbătoarea a devenit una organizată. Până atunci deseori fusese necesară implicarea poliției pentru a restabili ordinea.
Trăsăturile moderne ale carnavalului brazilian se trag de pe la mijlocul sec. XIX, datorită elitei societății braziliene. Astfel, sărbătoarea a devenit una organizată. Până atunci deseori fusese necesară implicarea poliției pentru a restabili ordinea. - Sputnik Moldova
24/24
Trăsăturile moderne ale carnavalului brazilian se trag de pe la mijlocul sec. XIX, datorită elitei societății braziliene. Astfel, sărbătoarea a devenit una organizată. Până atunci deseori fusese necesară implicarea poliției pentru a restabili ordinea.
Fluxul de știri
0