Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cu ce se vor alege fermierii după întrevederea trilaterală Dodon-Candu-Filip

© Sputnik / Игорь Агеенко / Accesați arhiva multimediaLucrări agricole, recoltarea culturii de soia
Lucrări agricole, recoltarea culturii de soia - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Moldovei insistă să fie majorat Fondul de subvenții pentru producătorii agricoli, iar premierul promite să le achite agricultorilor toate datoriile

CHIȘINĂU, 21 feb — Sputnik. În cadrul întâlnirii președintelui Moldovei, Igor Dodon, cu spicherul Andrian Candu și premierul Pavel Filip a fost abordată și chestiunea subvențiilor pentru sectorul agricol.

Drept urmare, șeful statului a declarat că marți va promulga legea cu privire la Fondul de subvenții, care trebuie să constituie cel puțin 2% din bugetul de stat.

Сбор овощей в фермерском хозяйстве - Sputnik Moldova
Chiar dacă primesc subvenții, fermierii sunt condamnați...

În cadrul briefingului de după întrevedere, Dodon a precizat că în 2017 suma este de 660 de milioane de lei. În opinia acestuia, trebuie identificate surse pentru majorarea Fondului de subvenții, ținând cont de faptul că în scurt timp vor începe lucrările agricole.

Premierul Filip a specificat la rândul său că, în pofida crizei financiare înregistrate în 2015, guvernul a reușit să achite în anul 2016 toate restanțele la subvențiile pe anii 2014 — 2015. În total, 470 milioane de lei.

Filip a mai spus că, până la moment, au fost acordate deja o bună parte din mijloacele pe anul 2016: peste 230 de milioane de lei. Anul acesta au mai fost achitate peste 100 de milioane de lei și urmează să mai fie achitate încă 110 milioane.

”Astfel, până la sfârșitul lunii februarie — mijlocul lunii martie vor fi achitate toate datoriile la subvenții pentru anul 2016”, a subliniat Filip.

Premierul a adăugat că în 2017 s-a reușit majorarea Fonfului de subvenții până la 900 de milioane de lei, ceea ce este mai mult decât prevede proiectul de lege aprobat.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0