Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova: cei care au 200 de euro pot fi potențiali finanțatori ai terorismului

© Sputnik / Mihail KutuzovDollar und Euro
Dollar und Euro - Sputnik Moldova
Abonare
Persoanele fizice care vor schimba la casele de schimb valutar din Moldova de la 5 mii de lei în sus vor fi înregistrate la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, potrivit unui proiect de lege cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțarea terorismului

CHIȘINĂU, 19 feb – Sputnik. Persoanele fizice din Moldova care vor schimba în valută străină la casele de schimb valutar din țară de la 5 mii de lei în sus vor fi priviți ca potențiali finanțatori ai terorismului. Aceasta reiese dintr-un proiect de lege cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțarea terorismului prezentat de Ministerul Justiției comisiilor parlamentare spre avizare.

наручники - Sputnik Moldova
Societate
A ajuns după gratii pentru justificarea publică a terorismului

”În proiect se prevede ca la schimbul valutar de până la 5 mii de lei să fie prezentat buletinul de identitate, iar de la 5 mii de lei în sus casele de schimb valutar trebuie să înregistreze identitatea persoanei care a schimbat banii”, a declarat în fața deputaților viceministrul Justiției, Nicolae Eșanu. 

Prevederea a stârnit discuții în rândul deputaților comisiei pentru politica externă și integrare europeană. 

”Cinci mii de lei este echivalent a 200 de dolari. Moldovenii care muncesc peste hotare trimit în fiecare lună acasă această sumă, pe care rudele o schimb în lei la casele de schimb valutar”, a declarat deputatul PD, Marian Lupu. 

Deputații au salutat inițiativa de a prezenta buletinul de identitate la schimbul valutar, dar au solicitat autorilor proiectului să majoreze suma de la care cetățeanul trebuie să fie înregistrat la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. 

”Nu credem că 100 sau 200 de dolari sunt sume considerabile pentru finanțarea terorismului. În Moldova, majoritatea cetățenilor trăiesc din banii trimiși de rudele de peste hotare. Prin această prevedere noi îl vom stresa și pe cel care trimite banii acasă și pe cel care îi schimbă”, au declarat parlamentarii. 

Deputații susțin că documentul mai trebuie definitivat. 

”În țară putem intra, fără a declara la vamă, cu suma de până la 10 mii de euro, iar la casele de schimb valutar trebuie să fim înregistrați de la suma de 200 de dolari. Tot acest proiect prevede că persoanele fizice sunt înregistrate la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor dacă comercializează bunuri de cel puțin 200 de mii de lei”, a declarat deputatul Valeriu Ghilețchi. 

Totodată, parlamentarii nu exclud că o asemenea prevedere ar putea determina locuitorii Moldovei să nu schimbe în țară valuta străină, ci să facă acest lucru peste hotarele țării. 

”Suma este convențională. Important este să fie asigurată evidența. Nu vedem ce terorist va fi descoperit la suma de 100 de euro. Este adevărat, sumele mici nu te ajută să finanțezi terorismul, dar pe de altă parte din sumele mici se pot aduna sume mari ”, a declarat viceministrul Justiției. 

Deputații au mai propus autorilor proiectului de lege cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțarea terorismului să revadă ”imunitatea exagerată” care este acordată Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. 

Documentul urmează să fie dezbătut și aprobat în două lecturi de Parlamentul Moldovei. În cazul în care proiectul va fi votat, legea va intra în vigoare din 27 iunie 2017. 

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0