Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cine va ocupa posturile vacante a doi miniștri din Guvernul Pavel Filip

© Sputnik / Евгений ПанасенкоGuvernul Republicii Moldova Правительство РМ
Guvernul Republicii Moldova Правительство РМ - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Din cele 16 ministere ale Executivului moldovean, condus de democratul Pavel Filip, două au rămas fără miniștri

CHIȘINĂU, 19 feb – Sputnik. Guvernul condus acum de democratul Pavel Filip are vacante două posturi de ministru. Din cele 16 ministere ale Executivului moldovean două au rămas fără miniștri. Este vorba despre Ministerul Apărării, partajat liberalilor și cel al Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor, condus de un democrat.

Молдова-газ - Sputnik Moldova
Un nou șef la Moldovagaz

Ministerul Apărării a rămas fără ministru la finele anului trecut, când prin decret prezidențial a fost demis liberalul Anatol Șalaru. Acesta a fost demis la solicitarea liderului PL, Mihai Ghimpu, cu care a intrat în conflict după ce a refuzat să-și susțină liderul de partid în campania prezidențială din noiembrie 2016. 

Postul este vacant și până în prezent. Liberalii au declarat că intenționează să-l înainteze în această funcție pe actualul ministru al Mediului, unul din fruntașii PL, Valeriu Munteanu. Președintele țării, Igor Dodon, a declarat însă că nu va semna un asemenea decret deoarece în funcția de ministru al Apărării trebuie să fie un militar de profesie. 

Curtea Constituțională a emis însă un aviz în care a explicat că președintele țării poate refuza demiterea unui ministru doar o singură dată și motivat. În cazul în care aceeași persoană va fi înaintată a doua oară, șeful statului este obligat să-l numească în funcție.  

Ulterior, Ghimpu a declarat că nu-l va mai înainta pe Munteanu în funcția de ministru al Apărării de frica să nu piardă două ministere. Liderul PL a declarat că pentru a fi înaintat la Apărare, Munteanu trebuie să fie demis de la Mediu. În asemenea situație, Ghimpu nu exclude că Igor Dodon va semna decretul de eliberare a lui Valeriu Munteanu din postul de ministru al Mediului, dar nu și pe cel de numire a acestuia la Apărare. Acum, Ghimpu spune că PL se va gândi la o altă candidatură la Ministerul Apărării. Deocamdată, liberalii nu au prezentat nici un nume.

Anatol Șalaru - Sputnik Moldova
Șalaru a fost demis din funcție. Dodon, gata să-i destituie și pe alții

Săptămâna trecută și Ministerul  Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor a rămas fără ministru. Democratul Vasile Botnari a fost numit în funcția de director general al SA ”Moldovagaz”. Botnari a fost ales în funcție cu votul unanim al Consiliului de observatori ai SA ”Moldovagaz”, care și-a numit în funcție și noii vicepreședinți – Liudmila Korobanova, Nicolai Vasiliev și Iacov Cazacu.

Deocamdată, Partidul Democrat nu a anunțat cine ar putea fi candidatura care va ocupa fotoliul vacant al ministrului Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor. 

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0