CHIȘINĂU, 14 feb — Sputnik. Moldova este îngrijorată de faptul că în Ucraina sunt înregistrate constant focare de pestă porcină africană, a declarat luni în cadrul unei conferințe de presă Vsevolod Stamati, directorul general adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.
Stamati a spus că în prezent situația este chiar mai periculoasă decât atunci când erau înregistrate focare de pestă porcină africană pe teritoriul țării noastre. În Ucraina sunt cunoscute deja 162 de cazuri. Ultimele trei au fost depistate în regiunea Vinița, aproape de granița de nord a țării noastre. Republica Moldova a sistat complet importurile de carne din Ucraina, deoarece acolo sunt atestate noi focare ale acestei boli la fiecare câteva zile.
Potrivit directorului adjunct al ANSA, Moldova are 46 de puncte de trece la hotarul cu Ucraina, de aceea „riscurile sunt foarte mari".
Totodată, Stamati a comunicat că, începând cu luna noiembrie anul trecut și până acum, la nordul republicii, în raionul Ocnița, au fost oprite mai multe automobile care transportau carne. Funcționarul a mai subliniat că instituția contează și în continuare pe o colaborare cu Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră.
Deocamdată, afirmă Stamati, Moldova nu are voie să exporte produse din carne după ce au fost lichidate focarele din Dondușeni.
”Potrivit acordurilor internaționale, va trebui să demonstrăm că la noi nu a fost înregistrat nici un caz de îmbolnăvire pe parcursul a 12 luni. Este vorba de o convenție internațională. ANSA speră că până la sfârșitul acestui an în Moldova nu va mai fi înregistra nici un focar”, a explicat Stamati.
Pesta porcină africană (febra africană, pesta est-africană sau boala lui Montgomery) este o boală infecțioasă de origine virotică a porcinelor. Pentru prima dată a fost înregistrată în anul 1903 în Africa de Sud și, conform clasificării internaționale a bolilor infecțioase la animale, face parte din categoria bolilor deosebit de periculoase. Pentru om pesta porcină africană nu prezintă pericol. La animale însă virusul acestei boli nu reacționează la tratament și la profilaxia prin vaccinare. Răspândirea bolii poate fi stopată doar prin aplicarea măsurilor drastice de cantină.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>