Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Creștinii prăznuiesc astăzi pe Sfinții Trei Ierarhi

© Photo : mitropolia.mdBiserica Sfinţii Treie Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur
Biserica Sfinţii Treie Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur - Sputnik Moldova
Abonare
Creștinii ortodocși din Moldova prăznuiesc în fiecare an, la data de 12 februarie, pe Sfinţii Treie Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur

CHIȘINĂU, 12 feb — Sputnik. Duminică, creștinii ortodocși din Republica Moldova îi pomenesc pe Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Aceștia au lăsat, prin scrierile lor, inegalabile pagini de teologie, încă din primele secole de creștinism.

Славянка - Sputnik Moldova
De ce femeile trebuie să poarte batic

Sfântul Vasile a fost pastor al mirenilor, dar și mare călăuzitor al călugărilor. Cele mai vestite cuvântări ale lui sunt tâlcuiri din Cartea Facerii și tâlcuiri la Cartea Psalmilor. El chema pe cei bogați să sprijine așezămintele creștine întemeiate de el, pentru ajutorarea săracilor, a bolnavilor, a tuturor celor slabi și neputincioși din cetate. Totodată, Sfântul Vasile împreună cu Sfântul Ioan Hrisostom au fost cei care au contribuit la înfrumusețarea și desăvârșirea Sfintei Liturghii din timpul lor. Astfel, cele doua Liturghii: Liturghia Sfântului Ioan și Liturghia Sfântului Vasile, poartă și astăzi numele lor și se săvârșesc în Biserica Ortodoxa, asa cum le-au lăsat ei.

Sfântul Grigorie de Nazianz a fost un vorbitor înnăscut, poet și mare teolog. El și-a câștigat renumele de "Cuvântător de Dumnezeu", adică renumele de teolog, tălmăcind pe înțelesul oamenilor din vremea lui, Taina Sfintei Treimi. Când a fost chemat să slujească la Constantinopol, cetate care căzuse în rătăcirea lui Arie, în toată capitala imperiului nu mai era decât o singura biserica ortodoxă, biserica Învierii. După cinci ani de slujire starea lucrurilor s-a răsturnat și în toată capitala, nu mai rămăsese decât o singura biserica a lui Arie, toate celelalte fiind ortodoxe. Pentru aceasta a fost el ales patriarh al Constantinopolului. Putini teologi s-au ridicat la înălțimea și la adâncimea teologiei lui.

Sfântul Ioan Gura de Aur, acesta a folosit amvonul pentru învățarea mirenilor, chemându-i spre întoarcerea la Dumnezeu și la milostenie, de la cei mai smeriți, până la cei, mai semeți, îmbărbătându-i și dojenindu-i și dându-le ca exemplu viața sa de nevoință, dar și de dârză bărbăție. Era considerat cel mai iscusit vorbitor pe care l-a avut Biserica. El a lăsat Bisericii, Tălmăcirea Evangheliei după Matei și Tălmăcirea celor 14 Epistole ale Sfântului Pavel. Scrierile lui sunt o adevărată evanghelie practică.

Sfinții Trei Ierarhi au fost slăviți în toată lumea creștină, dar în special în împărăția Imperiului roman de răsărit.

Pentru a recunoaşte valoarea teologică a Sfinţilor Trei Ierarhi, prin hotărârea luată la Atena la primul Congres al Profesorilor de Teologie din anul 1936, Sfinţii Trei Ierarhi au devenit protectori ai institutiilor de învăţământ teologic ortodox din întreaga lume. Sfântul Vasile cel Mare reprezintă simbolul energiei şi al acţiunii puse în slujba oamenilor; Sfântul Grigore reprezintă simbolul ştiinţei teologice şi al contemplării înalte, fiind primul dintre părinţii bisericeşti care a folosit termenul de teologie, iar Sfântul Ioan Gură de Aur reprezintă simbolul zelului apostolic prin cuvânt şi faptă, pentru orientarea oamenilor spre învăţatura lui Iisus.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0