Pedeapsa cu moartea a fost practicată în aproape toate statele lumii și în prezent este aplicată în multe dintre ele, inclusiv în Statele Unite și Japonia. Pedeapsa capitală întotdeauna a fost o problemă de ordin emoțional care excită pasiunile publicului, mai ales atunci când crimele sunt săvârșite cu o deosebită cruzime.
În Moldova, legea care prevedea pedeapsa cu moartea a fost abolită în anul 2006. Oamnii au păririle împărțite față de această lege, care de zece ani nu a mai fost aplicată la noi în țară.
În ceastă chestiune am solicitat părerea psihologului Andrei Cociug, care ne-a spus că în unele cazuri poate ar trebui de aplicat pedeapsa cu moartea, în funcție de gravitatea crimei săvârșite.
Psihologul susține însă că aceasta nu este totuși o soluție.
"Să ucizi un om nu înseamnă că ai rezolvat problema. Nu e problema de ține de o singură persoană, ci de un sistem întreg", a mai spus psihologul.
Am discutat la acest subiect și cu reprezentnatul Bisericii. Părintele Nicolaie Ciobanu ne-a spus că este categoric împotriva pedepsei capitale și că fiecare dintre noi are mai dreptul la o șansă, cel puțin. Și Dumnezeu ne dă nouă tuturor mai multe șanse.
Ca să nu fim nevoiți să ajungem să decidem dacă sa-i luăm sau nu viața cuiva, mai bine să le vorbim copiilor noștri despre Dumnezeu. "Dacă vom citi Biblia în școli, nu va trebui s-o citim în închisori", a spus părintele.
Autor: Radu Hatmanu
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>