CHIȘINĂU, 11 feb — Sputnik. Un tânăr de 18 ani din raionul Hâncești a fost găsit fără suflare joi, în camera căminului școlii profesionale în care își făcea studiile. Potrivit Poliției, acesta s-ar fi sinucis.
În presă au apărut mai multe versiuni care l-ar fi determinat pe tânăr să recurgă la suicid. Unii presupun că ar fi vorba despre probleme de sănătate, în timp ce alții au scris că ar fi vorba despre un suicid determinat de o dragoste neîmplinită. Menționăm că consătenii victimei, spun că părinții lui erau divorțați. Mama era plecată peste hotare, iar tatăl său era adesea văzut în stare de ebrietate.
Solicitată de Sputnik Moldova să comenteze acest caz tragic, managerul Liniei Verzi pentru prevenirea suicidului, Liuba Ceban, a declarat că suicidul este un fenomen complex, și este greșit să afirmăm că este cauzat de un singur factor.
”În acest caz, ca și în fiecare caz de suicid, persoana avea durere emoțională insuportabilă, cu care nu știa ce să facă. Niciodată suicidul nu este cauzat de un singur factor, precum iubirea neîmpărtășită. Fenomenul este complex, precum sunt si trăirile persoanei”, a declarat Ceban.
Expertul consideră că oamenii, de fapt, nu vor să moară, ci doar vor să pună capăt durerii emoționale.
”Unii nu știu că pot fi ajutați la timp. De aceea noi, ca si societate trebuie să transmitem mesajul tinerilor, că durerea lor poate fi depășită pe alte căi. Îi poate ajuta un duhovnic, un consilier, un prieten. Oamenii nu vor să moară, iar durerea emoțională poate fi depășită”, a mai subliniat Liuba Ceban.
Tinerii care trec prin dureri emoționale puternice, sunt încurajați să apeleze la ajutor specialiștilor. Acest lucru îl puteți face pe pagina www.pentruviata.md sau prin aplicația telefonică HELPAPP prin intermediul căreia puteți discuta cu consilierii de pe chat-ul anonim.
Conform datelor statistice, în fiecare an își pun capăt zilelor 400 de cetățeni ai Moldovei. La fel, în Moldova crește și numărul cazurilor de tentative de suicid.
În ultimii șapte ani, 384 de adolescenți din Moldova au încercat să-și pună capăt zilelor, iar 118 s-au sinucis. Cele mai multe cazuri de acest fel au avut loc în 2012 (108 tentative de suicid și 24 de decese). De cele mai multe ori, încearcă să-și pună capăt zilelor adolescentele — până la 80-85% dintre cazuri. Cu toate acestea, în șapte ani, în țară au decedat din cauza suicidului 68 de băieți și 50 de fete.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>