Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Decizie surprinzătoare a Curții Constituționale

© Sputnik / Владимир Вяткин / Accesați arhiva multimediaRezonanță magnetică, gravide, maternitate
Rezonanță magnetică, gravide, maternitate - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituțională a decis că femeile care au demisionat în timpul sarcinii nu pot fi private de indemnizația de maternitate

CHIȘINĂU, 10 feb — Sputnik. Curtea Constituțională din Republica Moldova (CCM) a declarat neconstituțională privarea mamelor fără loc de muncă, care au demisionat în timpul sarcinii, de indemnizaţia de maternitate.

Curtea a statuat că prevederile privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale tratează divergent diferite categorii de mame în perioada pre și post natală.

Chișinău - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Chișinău: date despre căsătorii, divorțuri, nașteri și decese

În argumentarea sa, Curtea a menționat că aceste condiții creează o atitudine inechitabilă între soțiile care nu au lucrat deloc și cele care au lucrat parţial în ultimele 9 luni premergătoare concediului de maternitate. Deși, în ziua nașterii, cele două categorii de mame au același statut, de persoane întreținute, legislația prevede retribuție socială doar pentru soțiile șomere pe durata celor nouă luni de sarcină.

Curtea a subliniat că tratamentul diferențiat instituit pentru obținerea indemnizației de maternitate fără o justificare obiectivă și rezonabilă este contrar prevederilor Constituției cu privire la Egalitate, Dreptul la asistență și protecție socială și Protecția Familiei.

Totodată, Curtea a subliniat că statul este obligat să asigure un tratament echitabil între toate categoriile beneficiare de indemnizaţie de maternitate.

Обряд крещения младенца в храме Святителя Николая Чудотворца во Владивостоке - Sputnik Moldova
În Moldova biserica şi statul au decis să apere familia şi morala creştină

Hotărârea CCM este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Aceasta intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Sesizarea a fost depusă la Curte în cadrul unei excepții de neconstituționalitate de către reprezentantul reclamantei, Ipatii Denis, în cadrul unui litigiu care se află pe rolul Judecătoriei Chișinău, sectorul Centru.

În acest caz, reclamanta a fost angajată în câmpul muncii în cele 9 luni premergătoare concediului de maternitate, însă la câteva luni până la naștere a demisionat. Aceasta a pretins că neacordarea indemnizației de maternitate — din mărimea salariului soțului — mamei care a lucrat o anumită perioadă pe parcursul a 9 luni de zile premergătoare nașterii și a demisionat, constituie un tratament discriminatoriu în raport cu mamele care nu activează în general pe parcursul acestor 9 luni și beneficiază de acest drept.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0