Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Primul lot de judecători, pe banca acuzaților în dosarul spălării banilor

© Sputnik / Евгений Биятов / Accesați arhiva multimediaDosar penal, verdict, cătușe, gratii
Dosar penal, verdict, cătușe, gratii - Sputnik Moldova
Abonare
Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală de învinuire a 14 actuali şi foşti magistraţi, precum şi a 2 executori judecătoreşti, care sunt acuzaţi că ar fi participat la acțiuni de spălare a circa 20 de miliarde de dolari.

CHIȘINĂU, 8 feb — Sputnik. Potrivit procuraturii, banii au provenit din Federaţia Rusă și au fost „spălați" prin sistemului bancar din Republica Moldova.

Procuratura a subliniat că inculpaților le este imputată complicitatea la spălarea banilor în proporţii deosebit de mari şi pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei hotărâri contrare legii, soldată cu urmări grave.

„Potrivit materialelor urmăririi penale, învinuiţii ar fi fost parte a unei scheme criminale care a permis spălarea, prin sistemul bancar din Republica Moldova, a circa 20 de miliarde de dolari, proveniţi din Federaţia Rusă", precizează comunicatul Procuraturii.

According to the Press TV, the announcement was made as many foreign business delegations seeking investment opportunities had visited Iran in recent months. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Noi capete de acuzare pentru judecătorii reţinuţi în dosarul „Landromat”

Oamenii legii au acumulat probe pertinente pentru a demonstra implicarea celor învinuiţi în schema de spălare de bani, precum şi iniţierea unor noi cauze penale.

Inculpaţii au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA în cadrul unei operaţiuni de amploare, desfăşurată în toamna anului trecut la Chişinău, dar şi în alte localităţi ale ţării. Aceste acțiuni procesuale au fost inițiate cu acordul Consiliului Superior al Magistraturii, care a permis cercetarea penală, percheziţionarea şi reţinerea acestora.

În privinţa inculpaţilor sunt aplicate măsuri preventive sub formă de arest preventiv, arest la domiciliu şi liberarea provizorie sub control judiciar.

Totodată procuratura precizează că două persoane — un judecător şi un executor judecătoresc — nu au fost găsiți și au fost anunţaţi în căutare internaţională. Pe numele lor a fost emis mandat de arestare.

Un judecător care figurează în acest dosar a decedat, astfel că urmărirea penală în privința acestuia urmează să fie încetată și cauza penală clasată.

Pentru infracţiunile ce le sânt incriminate, legislația Republicii Moldova prevede închisoare de până la 10 ani și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

© Sputnik / Nicolai KibichSchema de spălare a banilor cu participarea judecătorilor moldoveni
Schema de spălare a banilor cu participarea judecătorilor moldoveni - Sputnik Moldova
Schema de spălare a banilor cu participarea judecătorilor moldoveni

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0