Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Gheorghe Pârlea, petrecut pe ultimul drum

© Photo : frodo.at Gheorghe Pîrlea
Gheorghe Pîrlea - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Familia, prietenii și apropiații și-au luat rămas bun de la actorul de teatru și film Gheorghe Pârlea

CHIȘINĂU, 6 feb — Sputnik. Actorului de teatru și film Gheorghe Pârlea este petrecut luni de către rude, prieteni, colegi și apropiați pe ultimul drum. Funeraliile şi mitingul de doliu au început la orele 10.00, la Teatrul "Luceafărul". Corpul neînsufleţit al artistului va fi aşezat la locul său de veci, la Cimitirul Central din strada Armenească.

Gheorghe Pârlea s-a întipărit în memoria spectatorilor şi datorită tandemului pe care la format cu un alt umorist cunoscut Gheorghe Urschi, jucând împreună spectacole care au avut mare priză la public.

Actorul avea 72 de ani şi a murit sâmbătă dimineaţa din cauza unor problem de sănătate, la un spital din Chişinău.

El s-a născut la data de 6 mai 1944, în satul Vărăncău (raionul Soroca), de pe malul Nistrului, în familia lui Sofronie și a Eufrosinei Pârlea. Tatăl său era brigadier silvic, iar mama sa croitoreasă. După primii șapte ani de școală în satul natal, își continuă studiile la Școala medie nr.1 din orașul Soroca și apoi la Școala de muzică din același oraș, unde studiază pianul. Urmează un an de studii la Școala de culturalizare din Soroca, unde învață arta dramatică în clasa profesoarei Sofia Vorobiova, actriță din Sankt Petersburg, profesoară de canto fiindu-i Maria Bieșu, iar de vorbire scenică — Vera Mereuță.

Participă la o selecție organizată de către Teatrul „Luceafărul" din Chișinău, proaspăt înființat și este ales să facă parte din trupa noului teatru, de către comisia formată din actorii Dumitru Caraciobanu, Ion Ungureanu și alții. Debutează în spectacolul „Două culori". Joacă alături de maeștrii Dumitru Caraciobanu, Ecaterina Malcoci, Valentina Izbeșciuc ș.a., în spectacolele montate de Ion Ungureanu, Ion Sandri Șcurea și Ilie Todorov.

După trei ani de actorie, se înscrie în anul 1964 la Institutul Teatral „Anatoli Lunacearski" din Moscova. În anul 1967, revine la Chișinău și este inclus imediat în spectacolul În căutarea surâsului. A interpretat roluri de comedie și dramatice dintre care menționăm Andrei din spectacolul Trei surori de Anton Cehov, Răducanu în Nota zero la purtare de O. Stoenescu și V. Sava ș.a. A îndeplinit funcțiile de șef de trupă și director-adjunct, iar în 1989 a devenit primul director al Teatrului "Luceafărul" din Chișinău, ales în mod democratic de către întregul colectiv. A îndeplinit această ultimă funcție timp de 5 ani și jumătate. În această calitate, el a organizat primul turneu în România (Iași, Bacău și Botoșani). Gheorghe Pârlea a lucrat la acest teatru până la pensionare.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0