Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cod roșu în Moldova. Patrimoniul arhitectural este în pericol

© Sputnik / Miroslav RotariIon Ștefăniță
Ion Ștefăniță - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile Republicii Moldova nu alocă destui bani pentru protejarea patrimoniului cultural, motivând prin faptul că bugetul de stat nu dispune de suficiente resurse financiare pentru a investi în valorificarea monumentelor de arhitectura din țara noastră
Cod roșu în Moldova. Patrimoniul arhitectural este în pericol

Declarația a fost făcută în studioul Sputnik Moldova de către directorul Agenției pentru Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova, Ion Ștefăniță.

Ștefăniță a menționat că autoritățile din țara noastră nu-și dau seama că odată investind în acest domeniu, noi nu doar îmbunătățim imaginea țării, dar câștigăm și economic.

,,În orice țară europeană, Rusia, China, patrimoniul este o prioritate, el are și o valoare economică, prin el putem să câștigăm bani. Toți au înțeles acest lucru. În Franța bunăoară venitul din turism îl depășește pe cel al industriei constructoare de mașini și toate acestea datorită faptului că autoritățile de acolo au înțeles la timp ce înseamnă să ai grijă de patrimoniul cultural'', a declarat Ștefăniță.

Pe lângă faptul că a dat exemplul altor țări care au avut inteligența de a investi în valorile propriului patrimoniu cultural, Ștefăniță a venit și cu un exemplu de la noi din țară. Și anume Cetatea Sorocii, care și-a redeschis porțile pentru vizitatori de curând și reușește să adune, în doar patru luni, un buget de peste 160.000 de lei, doar din taxa de intrare.

Autor: Radu Hatmanu

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0