Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În Moldova va fi mai ușor să faci afaceri. Ce au decis deputații

© Photo : PixabayMoney
Money - Sputnik Moldova
Abonare
În Moldova va fi creată o platformă unică de raportare online la care vor fi conectate Inspectoratul Fiscal de Stat, Casa Naţională de Asigurări Sociale și Compania Naţională de Asigurări în Medicină.

CHIȘINĂU, 2 feb – Sputnik. Procesul de raportare financiară şi statistică pentru agenții economici ar putea fi simplificat de la 1 ianuarie 2018. Miercuri Comisia Parlamentară Economie, Buget și Finanțe a aprobat modificări în acest sens.

Credit rating agency Standard & Poor's (S&P) has announced it could downgrade Russia's sovereign debt status - Sputnik Moldova
Cum deschizi o afacere, făcând investiții de doar 50 la sută

Potrivit documentului, va fi creată o platformă unică de raportare online, la care vor fi conectate Inspectoratul Fiscal de Stat, Casa Naţională de Asigurări Sociale, Compania Naţională de Asigurări în Medicină, în scopul excluderii dublării informaţiei prezentate de agenţii economici către instituţiile publice.

Agenţii economici din Republica Moldova care au persoane angajate sunt obligaţi în prezent să prezinte cinci rapoarte diferite care se referă la plăţile salariale, impozitele aferente şi unele aspecte privind relaţiile de muncă. Raportul unificat FSIC16 va include toate cele 5 rapoarte și va elimina dublarea datelor și volumul raportărilor cu circa 40%.

Același proiect prevede eliminarea carnetelor de muncă și a schemei de încadrare în muncă la unitățile economice. Aceste date urmează a fi reflectate în raportul unificat.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0