Trump nu a suportat să fie contrazis: procurorul general a fost demis

© AFP 2024 / Jeff KowalskyDonald Trump
Donald Trump - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul american al justiției, Sally Yates, cea care exercită interimatul funcției de procuror general, a refuzat să execute ordinul lui Donald Trump privind imigrația și a plătit pentru asta cu funcția.

CHIȘINĂU, 31 ian — Sputnik. Președintele SUA Donald Trump a demis-o pe ministra justiției Sally Yates, care s-a opus ordinului acestuia privind imigrația, comunică RIA Novosti.

Departamentul Justiției va fi condus de Dana Boente, procurorul federal al Districtului Est al statului Virginia.

Sally Yates, cea care asigura funcția de procuror general (echivalentă cu un ministru federal de justiție), a refuzat să susțină restricțiile de călătorie impuse printr-un decret al lui Donald Trump, care vizează cetățeni din șapte țări cu populație majoritar musulmană.

Casa Albă a calificat gestul drept o trădare a Ministerului Justiției "prin refuzul de a pune în aplicare un ordin legal, menit să-i protejeze pe cetățenii Statelor Unite ale Americii"

Totodată, Casa Albă a amintit că Yates a activat în cadrul administrației lui Barack Obama.

Подготовка к саммиту ЕС в Брюсселе - Sputnik Moldova
Invazia imigranților: ce face Trump și ce face UE

Yates a declarat că acceptarea unor astfel de restricții ar intra în contradicție cu „obligația solemnă" a instituției pe care o conduce de a căuta întotdeauna dreptatea și de a reprezenta ceea ce este corect, citează digi24.ro. Ulterior, aceasta a fost demisă.

De altfel, procurorul general în exercițiu urma să fie oricum schimbată din funcție. Donald Trump l-a desemnat pe senatorul republican Jeff Sessions la conducerea Departamentului de Justiție, însă la moment acesta așteaptă confirmarea din partea Senatului.

Președintele american afirmă că restricțiile în privința imigranților sunt necesare pentru a proteja America de atacuri teroriste.

Amintim că președintele SUA, Donald Trump, a semnat decretul „Cu privire la protejarea țării de intrarea teroriștilor străini" prin care interzice intrarea în SUA pe un termen de 90 de zile a tuturor cetățenilor din 7 țări (Iran, Irak, Yemen, Liban, Siria, Somalia și Sudan), precum și sistează pe un termen de 120 de zile primirea oricăror refugiați și interzice primirea pe un termen nelimitat a refugiaților din Siria.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0