Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Revine 7 aprilie 2009 sau o nouă vânătoarea de vrăjitoare la Chișinău

7 aprilie
7 aprilie - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații modifică legislația penală la indicațiile Curții Constituțională astfel ca în Republica Moldova să poată fi reluate persecutările în rândurile polițiștilor pe motiv că aceștia ar fi săvârșit infracțiuni în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009

CHIȘINĂU, 28 ian — Sputnik. Deputații din cadrul Comisiei Juridice a Legislativului au aprobat un proiect de lege ce permite reluarea urmăririi penale și tragerea la răspundere penală a persoanelor care, în timpul dramaticelor evenimente din 7 aprilie 2009, ar fi săvârșit un șir de infracțiuni, cum ar fi abuzul de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Chişinău, evenimentele din 7 aprilie 2009 - Sputnik Moldova
7 aprilie 2009 în imagini: 10 ani de la protestele violente

Potrivit postului public de radio Moldova Actualități, Comisia Juridică a avizat pozitiv proiectul de lege care prevede anularea unei completări operate la Codul Penal în aprilie 2014, când parlamentarii au decis, prin derogare de la Art. 60, că prescripția tragerii la răspundere penală nu se aplică persoanelor "care au săvârșit infracțiuni de abuz de putere sau abuz de serviciu, exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu ori neglijență în serviciu în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009 ori în legătură cu aceste evenimente".

Completarea respectivă este exclusă din Codul Penal ca urmare a unei hotărâri a Curții Constituționale, care a declarat-o neconstituțională. Astfel, dacă proiectul va fi susținut de plenul Parlamentului, infracțiunile comise în timpul evenimentelor din aprilie 2009 şi cele legate de ele vor fi prescrise așa cum sunt prescrise toate faptele penale.

Vom menționa că după debarcarea Partidului Comuniștilor de la guvernare și preluarea puterii în 2009 de așa zisele partide proeuropene, unele dintre care (PLDM-ul lui Vladimir Filat și PL-ul lui Mihai Ghimpu) au fost implicate în organizarea violențelor din 7 aprilie 2009, a urmat o epurare în rândurile polițiștilor pe motiv că ar fi comis abuzuri în acele dramatice evenimente. Astfel, au fost degradați, concediați sau chiar târâți prin judecăți ofițeri de poliție care în acele evenimente dramatice au apărat ordinea publică și instituțiile statului de gloata dezlănțuită, printre care erau strecurați agenți de influență și criminali de drept comun. Unii dintre polițiștii persecutați de guvernările proeuropene nu au avut nicio tangență cu evenimentele din 7 aprilie 2009, ei fiind epurați doar pentru că noua guvernare dorea să-i pună în locul lor pe alții, care le erau obedienți politic.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Fluxul de știri
0