Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Tinerii Moldovei în acțiune și biblioteca din Cojușna salvată de albine

© Sputnik / Sergiu PraporșcicPrisacă
Prisacă - Sputnik Moldova
Abonare
Un grup de tineri vor să inițieze o afacere prin care să sponsorizeze biblioteca din sat

CHIȘINĂU, 25 ian — Sputnik. Un grup de tineri (Vitalie, Maria, Adrian și Cristina) din satul Cojușna a decis să realizeze un proiect mai puțin obișnuit și îndrăzneț: o afacere locale care ar finanța dezvoltarea bibliotecii locale.

Ideea poartă numele de „Bee-Library" și presupune înființarea unei stupinării de albine, iar jumătate din profitul afacerii va fi direcționat spre finanțarea bibliotecii publice din localitate, pentru a asigura modernizarea și completarea acesteia cu noi titluri. Tinerii speră să atragă și alți antreprenori locali în acest proiect.

Unul dintre autorii ideii, consilierul local Vitalie Jereghi, a declarat pentru Sputnik România că tinerii vor să creeze în acest fel o sursă alternativă de sprijin financiar pentru biblioteca publică din localitate, alta decât bugetul public.

“În urma unui concurs de idei, am decis înființarea unei stupine de albine pentru că în Cojușna există și condiții naturale prielnice, potrivite acestei ocupații, dar este și o activitate eco-friendly, care nu necesită investiții inițiale foarte mari. Pe viitor dorim să formăm o rețea de asemenea afaceri social-responsabile, cu bătaie lungă, care să se implice în dezvoltarea comunităților în care activează. Ceva din care să câștige toată lumea”, a declarat Vitalie Jereghi.

Suma pentru inițierea afacerii este de 8300 euro. Din surse locale au fost colectați deja 1800 de euro, fiind necesari încă 6500.

Aceasta sumă va fi destinată achiziționării stupilor (80 de bucăți), familiilor de albine (80), ustensilelor necesare lucrului cu albinele (unelte, vase, centrifugă, mască etc), precum și pentru amenajarea stupinelor. În afacere vor fi implicați trei tineri din Cojușna, un specialist apicultor și doi lucrători de sezon.

Pentru acumularea sumei necesare realizării proiectului, tinerii au inițiat o campanie de colectare de fonduri pe Indiegogo.com, unde au publicat o descriere a inițiativei și un clip video. Doritorii de a susține acest proiect o pot face prin intermediul acestei platforme.

Autorii ideii speră să extindă acest proiect și în alte localități din Republica Moldova.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0