Clădirea Consiliului UE a fost „atacată” cu lapte praf de către fermieri

© REUTERS / Francois LenoirФермеры распылили сухое молоко перед зданием Совета ЕС в Брюсселе
Фермеры распылили сухое молоко перед зданием Совета ЕС в Брюсселе - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Fermierii au pulverizat o tonă de lapte praf pe clădirea Consiliului Uniunii Europene, la Bruxelles, în semn de protest față de politica UE legată de industria laptelui.

CHIȘINĂU, 23 ian — Sputnik. Agricultorii din Uniunea Europeană susțin că au fost duşi până în pragul falimentului, deoarece creșterea costurilor de producție a lovit în profitabilitatea sectorului agricol, comunică Russia Today.

​Agricultorii din Uniunea Europeană spun că acest apel îndeamnă pentru început la trezire autorităţile de la Bruxelles.

„Acesta este un apel de trezire, care arată că principala problemă nu a fost rezolvată", a declarat unul dintre protestatari, pe nume Henri Lecloux, membru al Mișcării Acțiunea Agricultorilor, citat de ziarul Ouest-France.

​Producătorii de produse lactate, care sunt membri ai Comitetul European pentru Laptelui, s-au adunat luni în fața sediului UE, unde are loc reuniunea lunară a miniștrilor agriculturii din UE.

„În prezent, prețurile la lapte trec de 30 de cenți, dar cu costuri de producție de 45 și 50 de cenți pe kilogram de lapte, încă suferim pierderi semnificative", a declarat Sieta van Keimpema, vicepreședinte al Comitetlului European pentru Lapte.

​Comisia executivă a UE a aprobat o serie de măsuri de sprijin în 2016, dar nu par să fie de ajutor, iar prețul laptelui rămâne scăzut.

Unul dintre protestatari, Yvon Deknudt, care are o fermă în comuna Braine-Le-Comte din Belgia, a declarat pentru RTBF că are 65 de vaci, dar abia dacă primește suficient pentru a echilibra veniturile.

​"Cu acest preț de 32 de cenți [pentru un kilogram de lapte], astăzi sunt în măsură să plătesc facturile, dar nu îmi pot plăti datoriile", a spus Yvon Deknudt.

​​Agricultorii din Belgia, Germania, Franța, Olanda și Lituania s-au alăturat protestului, potrivit presei belgiene.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0