Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Va fi sau nu un jurist în fruntea Apărării, ce spune Curtea Constituțională

© Sputnik / Miroslav RotariКонституционный суд
Конституционный суд - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituțională va răspunde la întrebarea dacă e obligat sau nu președintele țării Igor Dodon să-l numească pe liberalul Valeriu Munteanu în funcția de ministru al Apărării.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. Curtea Constituțională va pronunța, săptămâna viitoare, dispozitivul hotărârii la sesizarea privind interpretarea unor prevederi ale articolelor 98 alin. (4) şi (6) din Constituția Republicii Moldova. Ședința este fixată pentru ziua de marți, ora 11.00. 

Partidul Liberal din Moldova a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care va cerut interpretarea dispozițiilor art. 98 alin. (4) și (6) din Constituția Republicii Moldova.

Astfel, PL vrea să afle dacă președintele țării Igor Dodon este obligat sau nu prin Constituție să-l numească la propunerea premierului Pavel Filip pe liberalul Valeriu Munteanu în funcția de ministru al Apărării. 

Textul celor două alineate din articolul 98 al Legii Supreme prevăd următoarele: 

 ”(4) În baza votului de încredere acordat de Parlament, preşedintele Republicii Moldova numeşte Guvernul. 

(6) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a funcţiei, preşedintele Republicii Moldova revocă şi numeşte, la propunerea prim-ministrului, pe unii membri ai Guvernului”.

Анатолий Шалару - Sputnik Moldova
Republica Moldova
PL nu acceptă cererea de demisie a lui Anatol Șalaru

Fostul ministru al Apărării Anatol Șalaru a fost demis din funcție prin decret prezidențial pe 27 decembrie. Șeful statului Igor Dodon a semnat decretul de demitere a lui Șalaru la solicitarea premierului Pavel Filip. PL i-a cerut șefului Guvernului să înainteze președintelui țării demersul cu privire la demiterea lui 

Liberalii au anunțat că cel care îl va succeda pe Șalaru în funcția de ministru al Apărării va fi actualul ministru al Mediului, liberalul Valeriu Munteanu.  Igor Dodon a declarat însă că postul de ministru al Apărării trebuie să fie ocupat de un militar de profesie.

Valeriu Munteanu este licențiat în drept la Universitatea ”Valahia” din Târgoviște, România. 

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0