Un act de corupție poate fi considerat o afacere, iar o afacere este profitabilă atunci când beneficiul este mare, dar riscul este mic, spune Cristina Țărnă.
"Dacă ceea ce trebuie să dai statului, mă refer la amenzi sau bunuri confiscate, este mai puțin decât ai avut de câștigat în urma unui act de corupție, atunci afacerea, care este de fapt corupție, este una profitabilă", a menționat șeful adjunct al CNA.
Potrivit Cristinei Țărnă, funcționarii publici deseori conștientizează că riscurile la care se expun, implicându-se într-un act de corupție, sunt mai mici decât beneficiul de pe urma acestuia. Și mulți profită de lacunele din legislație făcând din corupție un adevărat business.
Ea spune că mecanismul este unul destul de clar și ușor de pus în aplicare. "Rezultatele mai multor analize realizate de Centrul Național Anticorupție au demonstrat că atunci când mita este de până la cincizeci de mii de lei, amenda este de patru ori mai mare. În cazul în care valoarea mitei este de peste o sută de miii de lei, amenda tinde să fie de patru ori mai mică", a spus Cristina Țărnă.
Autor: Cristina Bumbu-Dănuță
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.