Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova va interzice importul și exportul de produse cu adaos de mercur

© Photo : Alexander PonamovРтуть
Ртуть - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
De la 1 ianuarie 2021, în Moldova ar putea fi interzis importul, plasarea pe piață și exportul de produse cu adaos de mercur.

CHIȘINĂU, 19 ian – Sputnik. În Republica Moldova ar putea fi creată o întreprindere pentru prelucrarea deșeurilor periculoase, inclusiv a mercurului. Comisia parlamentară agricultură și industrie alimentară și Comisia drepturile omului și relații interetnice au avizat pozitiv proiectul de ratificare a Convenției de la Minamata cu privire la mercur.

Termometru cu mercur - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În Moldova termometrele cu mercur vor fi interzise

Obiectivul Convenției este de a proteja sănătatea umană și mediul de emisiile mercurului și ale compușilor acestuia. Autoritățile responsabile din Moldova au evaluat și cuantificat sursele de poluare cu mercur, au analizat cadrul legislativ și instituțional pentru prevenirea și controlul poluării, precum și au examinat infrastructura de gestionare a mercurului.

Odată cu ratificarea Convenției, de la 1 ianuarie 2021, ar putea fi interzis importul, plasarea pe piață și exportul de produse cu adaos de mercur.

Convenția de la Minamata cu privire la mercur a fost semnată de 128 de țări, inclusiv Republica Moldova. Documentul este un tratat multilateral de mediu, iar denumirea simbolică Minamata a fost atribuită pentru a reaminti dezastrul ecologic creat în anii 1950 în urma deversărilor în Golful Minamata, Japonia, de ape uzate, încărcate cu compuși de mercur, impact soldat cu decese în masă ale populației, în urma consumului de pește contaminat.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0