Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Medic: este explicabilă frica părințiilor de a-și vaccina copii

Abonare
Frica mai multor părinți de a-și vaccina copiii împotriva gripei ar putea fi întemeiată. Cel puțin asta susține medicul Petru Paveliuc care activează la spitalul de boli infecțioase ”Toma Ciorba”.

”În privința vaccinului contra gripei este încă o temere, pentru că de multe ori, atunci când este introdusă o particulă nouă în vaccin, acesta nu este suficient testat. Din acest motiv unii părinți poate și au dreptate când nu vor să-și vaccineze copii din frică'', susține Petru Paveliuc.

Însă medicul subliniază că nu au fost înregistrate cazuri letale din cauza vaccinului antigripal.

Totodată, Petru Paveliuc nu le recomandă femeilor gravide să se vaccineze, întrucât există riscul ca fătul să se nască sau să dezvolte anumite maladii sau malformații.

În perioada rece a anului, riscul infectării cu virusul gripal crește considerabil. Astfel, medicul Petru Paveliuc a venit cu mai multe sugestii și recomandări către populație privind modul în care ar trebui să se protejeze. 

”Trebuie să aerisim încăperile cât mai des, să consumăm cât mai multe fructe și legume, dar și lichide'', a declarat Petru Paveliuc, medic la spitalul de boli infecțioase ”Toma Ciorba'', în Studioul Sputnik Moldova.

Totuși, acesta afirmă că tratamentul naturist nu este o soluție de vindecare în caz de gripă, ci doar o modalitate de imunizare a organismului, iar la primele simptome ar trebui neapărat să ne adresăm medicului pentru a nu admite complicații.

Medicul spune că sunt contraindicate antibioticele pentru tratarea gripei.

”Virusul gripal pune lumea la pământ, are niște simptome mult mai acute decât o simplă răceală. Cei mai predispuși sunt copii, cei care nu au fost infectați cu acest virus, întrucât maturii au o anumită imunitate'', a declarat Paveliu.

Gripa debutează brusc cu febră, oboseală, dureri musculare și dureri de oase, ulterior apare tusea și durerile la nivelul faringelui.

Referinduse la eficiența vaccinului antigripal, medicul precizează că acesta trebuie făcut la momentul oportun, adică înainte cu o lună sau două de epidemie.

Autor: Tatiana Cebotari

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0