Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Programarea online la medic: mit sau realitate în Moldova

© Facebook / smokefreeukraineГеннадий Цуркану
Геннадий Цуркану - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul de la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, Ghenadie Țurcanu, a declarat în cadrul unui interviu realizat în studioul Sputnik Moldova că programarea online la medic, anunțată cu mare fast anterior, nu prea dă rezultate, în mod special în cazul instituțiilor medicale din mediul rural.
Programarea online la medic: mit sau realitate în Moldova

Puține sunt instituțiile medicale din sate unde poți merge făcând o programare online în prealabil. Fie că nu se găsesc bani pentru persoanele care ar fi responsabile de aceste programări, fie că oamenii s-au obișnuit să stea la coadă la ușile medicilor. Și totuși, ce s-a întâmplat cu acel proiect de programare online la medic, inaugurat cu mare vâlvă, l-am întrebat pe expertul de la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate Ghenadie Țurcanu. Iată ce a răspuns acesta.

"Și eu mi-aș dori să aflu ce s-a întâmplat cu acest proiect pentru că tot ce s-a făcut în acest sens nu a fost transparent. Nu au fost prezentate informație pentru public, cu excepția acelei informații prezentate în mass-media."

Ghenadie Țurcanu susține că nici măcar cei care monitorizează politicile în domeniul sănătății din partea societății civile nu au avut acces la aceste detalii.

"Bănuiesc că au fost anumite interese financiare pentru a promova niște companii, deoarece deocamdată nu avem claritate și nu avem niciun rezultat" a adăugat Țurcanu.

Din 2014, programările la medicul de familie și la specialiștii din cadrul instituției medicale în care pacientul este înscris se pot face online. Acest lucru este posibil pe site-ul https://sia.amp.md, unde pacientul urmează să introducă mai multe date personale. Orarul medicului apare după ce este identificat în baza de date. Odată programat, pacientul va primi o confirmare online sau prin telefon.

(Noi am încercat, însă după multe ore de așteptare, nu am primit nicio confirmare. Poate în cazul altora acest sistem funcționează.)

Autor: Cristina Bumbu-Dănuță

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0