Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mesajul Mitropolitului Vladimir, celor 85 de mii de moldoveni

© Photo : mitropolia.mdMitropolitul Vladimir
Mitropolitul Vladimir - Sputnik Moldova
Abonare
Creștinii ortodocși din Republica Moldova sărbătoresc astăzi ziua tăierii împrejur cea după trup a Domnului nostru Iisus Hristos, dar și a sfântului ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei.

CHIȘINĂU, 14 ian — Sputnik. Creștinii ortodocși din Republica Moldova sărbătoresc astăzi ziua Sfântului Vasile cel Mare, dar și una din cele 12 sărbători împărătești, tăierea împrejur cea după trup a Domnului nostru Iisus Hristos, transmite ortodox.md.

Cu acest prilej, Mitropolitul Vladimir a săvârșit Liturghia praznicală la Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului" din Capitală, după care a urmat un Tedeum de mulțumire.

Calendar Creștin Ortodox pe anul 2017 - Sputnik Moldova
Calendar Creștin Ortodox 2017

Sinaxarul acestei zile amintește că de la Sfinții Părinți am luat obiceiul să sărbătorim tăierea împrejur cea după trup a Domnului nostru Iisus Hristos. Domnul a primit aceasta, ca să înlăture rânduiala Legii Vechi și să pună în loc tăierea împrejur cea după Duh cea nefăcută de mână.

Hristos a fost tăiat împrejur în a opta zi de la naștere și această tăiere împrejur era simbolul credinței, al alegerii și al binecuvântării pentru evrei, o binecuvântare specială pentru poporul ales din partea lui Dumnezeu și un semn de fidelitate, de jertfelnicie pentru a împlini voia lui Dumnezeu și a nu mai trăi după voia instinctelor, ci după voia Duhului.

Adresându-se creștinilor, Înalt Prea Sfințitul Vladimir a vorbit despre importanța fiecărui eveniment în parte și despre felul cum trebuie să serbeze un bun creștin această zi însemnată.

În țara noastră, potrivit datelor oficiale, peste 84 de mii de persoane își sărbătoresc astăzi onomastica. Cu această ocazie, Mitropolitul a felicitat toți credincioșii care poartă numele în cinstea Sfântului Vasile, îndemnându-i să ia aminte la viața marelui luminător și să-i ceară în tot timpul vieții mijlocirea în fața lui Hrisos.

ÎPS Vladimir a urat tuturor un An Nou îmbelșugat, plin de roade duhovnicești și de realizări frumoase, toate spre lauda și preamărirea lui Dumnezeu, după care, tradițional, enoriașii au fost semănați de către Mitropolit și slujitorii Altarului.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0