Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Savanții au recalculat vârsta Lunii

© Sputnik / Саид Царнаев / Accesați arhiva multimediaLună plină
Lună plină - Sputnik Moldova
Abonare
Oamenii de știință de la Universitatea din Los Angeles au stabilit că satelitul natural al Pământului are o vârstă mult mai mare decât se credea anterior.

CHIȘINĂU, 12 ian — Sputnik. După mai multe cercetări, savanții de la Universitatea din Los Angeles (UCLA) au ajuns la concluzia că vârsta Lunii este de, cel puțin, 4,51 miliarde de ani. Cercetătorii au făcut publică descoperirea făcută printr-un comunicat afișat pe site-ul instituției.

Orizont - Sputnik Moldova
Societate
Soarele se va răci, luna va deveni roșie. Cum întâmpină Moldova sfârșitul lumii

Savanții au analizat opt mostre de mineral de zirconiu, prelevate de pe suprafața Lunii de echipajul navei cosmice „Apolon-14" în 1971 și care s-au păstrat, în opinia cercetătorilor, în forma lor originală de la momentul formării.

„Zirconiul este cel mai bun ceas din natură. El reușește cel mai bine să păstreze istoria geologică și să-și dezvăluie proveniența", a relatat profesorul de geochimie și cosmochimie, coautorul cercetării Kevin McKeegan.

El a menționat că ipotezele anterioare privind vârsta lunii porneau de la analiza unor roci „alterate" ca rezultat al multiplelor bombardamente cu meteoriți a suprafeței Lunii. Aceste mostre puteau oferi doar indicii cu privire la timpul unor evenimente din istoria satelitului Pământului, este de părere McKeegan.

Noua cercetare acreditează ipoteza potrivit căreia Luna s-a format după 60 de milioane de ani de la apariția Sistemului solar. Anterior savanții credeau că Luna ar fi apărut într-un interval de timp de la 100 la 200 de milioane de ani de la apariția Sistemului solar.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0