CHIȘINĂU, 12 ian — Sputnik. Numărul total al persoanelor imunizate este de 170 de mii 400, au declarat responsabili din cadrul Ministerului Sănătății.
Instituția a precizat că persoanele supuse imunizării fac parte din diverse categorii de risc și au fost imunizate cu vaccin antigripal, care a fost donat de „The Task Force for Global Health".
29 600 de doze de vaccinuri au fost repartizate în regiunea transnistreană, a mai informat Ministerul Sănătății.
„Printre persoanele care au beneficiat de vaccinul Influenza Vaccine (Split Virion), Inactivated sunt:
— 4 595 de copii cu maladii cronice (646 cu astm bronșic; 2 083 cu insuficiență renală, hepatică, respiratorie şi cardio-vasculară; 268 cu diabet zaharat; 1 362 de bolnavi de tuberculoză sau contactați din focarele de tuberculoză; etc.);
— 113 753 de maturi cu maladii cronice (69 566 care suferă de insuficiență renală, hepatică, respiratorie şi cardio-vasculară; 33 141 cu diabet zaharat; etc.);
— 26 742 de lucrători ai instituţiilor medico-sanitare publice", a precizat instituția.
Au fost vaccinați de asemenea angajaţii MAI, ai Poliției de Frontieră și Serviciului Vamal de la punctele de trecere a frontierei, personalul Serviciului Situații Excepționale şi reprezentanții administrației publice centrale şi locale.
Ministerul Sănătăţii a iniţiat Campania de vaccinare împotriva gripei sezoniere la data de 15 decembrie 2016. Instituția susține că „vaccinarea antigripală contribuie esențial la reducerea riscului apariţiei formelor severe de boală, a numărului îmbolnăvirilor, vizitelor la medici, pierderilor zilelor de muncă sau de studii, precum și prevenirea spitalizării şi deceselor cauzate de gripă".
Este important să fie menționat și faptul că în perioada campaniei de vaccinare antigripală, precum susține Ministerul Sănătății, nu au fost raportate cazuri de complicații sau reacții indezirabile la vaccinare. Nu au fost înregistrate nici cazuri de îmbolnăvire cauzate de virusurile gripale între persoanele vaccinate.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>