Микрофон в студии радио Sputnik  - Sputnik Moldova
Radio
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ca la noi la nimeni: cauza care provoacă creșterea prețurilor la carburanți

© Sputnik / Miroslav RotariСергей Тофилат
Сергей Тофилат - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
În Europa, piața de carburanți este liberalizată, ceea ce determină o concurență adevărată și prețuri echitabile.
Uluitor. Cauza din care cresc prețurile la benzină și motorină. Cine-i de vina

Prețurile la carburanți trebuie să fie stabilite după regulile pieței, în condiții de liberă concurență, dar nu trebuie să dicteze statul cât să coste benzina ori motorina.
Metodologia de care se ghidează Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică la stabilirea prețurilor la carburanți este una greșită. Este constatarea făcută în studioul Sputnik Moldova de către economistul și energeticianul Sergiu Tofilat.

,,Nu este normal ca statul să stabilească prețurile la combustibili. Este o absurditate ceea ce a făcut Parlamentul, amendând Legea Pieței Produselor Petroliere și punând în sarcina ANRE-ului să calculeze prețul la carburanți", a declarat Tofilat.

Expertul susține că este o greșeală faptul că Parlamentul, prin votul majorității deputaților, a obligat ANRE-ul să stabilească același plafon maxim pentru toți operatorii. Adică toate benzinăriile sunt obligate să stabilească în preț aceleași adaos comercial. Dar ce se întâmplă? Cheltuielile pe care le suportă benzinăriile sunt aceleași, iar veniturile acestora sunt diferite, deoarece o benzinărie poate să vândă 500 de litri de benzină sau motorină într-o zi, iar altele zeci de tone.

Tofilat mai spune că atunci când statul stabilește același cost pentru toți operatorii, unele benzinării au venituri de 5-6 lei la un litru, iar altele — câte un leu, lucru ce duce anumite benzinării la faliment.

Autor: Tatiana Cebotari

Fluxul de știri
0