Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Câți copii din Moldova ajung anual victime ale taților tirani

© Fotolia / Warren GoldswainDomestic violence
Domestic violence - Sputnik Moldova
Abonare
Milioane de lei sunt cheltuite pentru înlăturarea consecințelor acțiunilor agresorilor. Circa 60 la sută din aceste cheltuieli sunt suportate de organizațiile neguvernamentale.

CHIȘINĂU, 11 ian — Sputnik. În 2014, s-au cheltuit peste 36 de milioane de dolari pentru lichidarea urmărilor violenței în familie. Cea mai mare parte a cheltuielilor — peste 15 milioane — au fost utilizate pentru tratamentul victimelor agresorilor. Pe locul doi se situiază cheltuielile pentru remunerarea cadrelor juridice care s-au ocupat de examinarea cazurilor respective.

Бытовое насилие. Архивное фото - Sputnik Moldova
Republica Moldova
O istorie despre violența sexuală, povestită în Moldova

În afară de aceasta, statul este obligat să achite anumite sume în urma pierderii unor procese la CEDO legate de violența în familie. Începând cu anul 2000, această sumă s-a ridicat la peste un milion jumătate de lei. Conform unui studiu realizat de Biroul Național de Statistică al RM, victime ale violenței în familie pot deveni femeile de orice vârstă, majoritatea dintre ele fiind de la sate, cu un nivel redus de instruire. De regulă, acestea sunt șomere sau angajate în munci sezoniere.

Potrivit ultimelor date, în statistica generală a infracțiunilor legate de violența în familie crește numărul celor cu caracter sexual. În ultimii 15 ani, numărul acestora a sporit cu 40%. Ținând cont de sondajele sociologice pe care se bazează Ministerul Muncii, Asistenței Sociale și Familiei, aceste date ar putea să nu reflecte tabloul real.

Astfel, conform unui studiu realizat de SBS AХА, 9 din 10 respondenți consideră că victimele violenței în familie preferă să nu apeleze la ajutorul organelor ocrotirii ordinii de drept.

Семейное насилие - Sputnik Moldova
Strigător la cer: o femeie și-a agresat sexual propria fiică

Una dintre cauze este că femeile doresc cu orice preț să-și păstreze familia și relațiile cu soțul/partenerul. Totuși, în ultima perioadă poliția anunță o creștere a numărului de adresări din partea victimelor agresiunilor. În anul 2015 au fost comise peste două mii de infracțiuni care au avut legătură cu scandalurile din familie, 36 dintre acestea soldându-se cu decese. Printre victimele agresiunii nu au fost doar femei, ci și 72 de copii.

Ministerul Muncii, Asistenței Sociale și Familiei menționează că în Moldova serviciile de care beneficiază victimele violenței sunt cu aproximativ 30% mai puține decât peste hotare. În acest context, departamentul de profil a propus spre examinare strategia de prevenire și combatere a violenței în familie pe anii 2017 — 2020. În special, autoritățile intenționează să revadă instrucțiunile privitor la cazurile în care asistenții sociali au dreptul să se implice în conflictele din familie. Totodată, este planificată crearea unui centru de tip familial pentru victimele agresorilor, inclusiv servicii specializate pentru cei care au avut de suferit în urma violenței sexuale.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0