Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Procurorii sunt pe punctul să confiște ambasada SUA

© Photo : Facebook / Gabriela FireaGabriela Firea și Hans Klemm
Gabriela Firea și Hans Klemm - Sputnik Moldova
Abonare
În acest moment, terenul pe care se află Ambasada Statelor Unite ale Americii este pus sub sechestru asigurator în cadrul unui dosar de corupție.

CHIȘINĂU, 11 ian — Sputnik. Ambasada SUA a fost prinsă în mijlocul unui scandal imens de corupție, despre care în mod paradoxal, s-a vorbit foarte puțin în presă, Direcția Națională Anticorupție fiind actorul principal în această speță.

Избранный президент США Дональд Трамп - Sputnik Moldova
Trump i-a somat pe unii ambasadori ai SUA să demisioneze până pe 20 ianuarie

În data de 21 decembrie 2012, relatează bugetul.ro, procurorii anticorupție au trimis rechizitoriul unui dosar extrem de controversat în instanță, la Curtea de Apel București, dosar cu numărul 9577/2/2012.

Despre ce este vorba? În perioada 2000-2004, Alecu Ioan Niculae, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (U.S.A.M.V.), ajutat de mai multe persoane, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 ha, care aparținea statului român, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investements Băneasa S.A., societate controlată de celebrul om de afaceri Puiu Popoviciu. Acest lucru este stipulat chiar în unul din comunicatele DNA.

Odată ajuns în posesia lui Puiu Popoviciu, care este și cetățean american, acest teren a fost vândut, o parte și către Ambasada SUA. Mai exact americanii aveau de plătit 15 milioane de dolari pentru terenul respectiv, timp de 99 de ani, 8 milioane chiria efectivă și alte 7 pentru investiții necesare spațiului. Surse susțin că ar fi fost un fel de donație mascată, întrucât terenul ar fi valorat mult mai mult.

„În condițiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacții și, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 dolar pentru un metru pătrat, în timp ce valoarea de piață de la acea dată era de aproximativ 150 de euro pentru un metru pătrat", susține DNA în comunicatul dat când au trimis dosarul în judecată.

Pe 23 iunie 2016, omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare de către Curtea de Apel București, în acest dosar. Așadar DNA a câștigat în primă instanță procesul.

Арест - Sputnik Moldova
Hans Klemm spune că SUA fac anticorupție în România de 20 de ani

Urmează judecarea la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) și dacă DNA va câștiga din nou, statul poate confisca terenul pe care se află în acest moment Ambasada SUA, pentru că acesta a făcut obiectul unei tranzacții ilegale, care implică și fapte de corupție. În prezent, dosarul nu este înscris pe site-ul ICCJ, iar hotărârea nu apare încă motivată de prima instanță.

Este interesant ce poziție va avea ambasada SUA în acest caz, ținând cont de multele luări de poziție privind corupția din România și susținerea pe care ambsadorul Klemm a arătat-o de atâtea ori DNA-ului și luptei anticorupție.

În acest moment, terenul pe care se află Ambasada SUA este pus sub sechestru asigurator în cadrul acestui dosar.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0