Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Va avea oare de suferit agricultura Moldovei din cauza gerurilor extreme

© Photo : Primăria Larga, Briceni În nordul republicii a nins în prima zi de iarnă
În nordul republicii a nins în prima zi de iarnă - Sputnik Moldova
Abonare
Experții consideră că zăpada abundentă și gerurile aspre de care se plâng cetățenii RM vor aduce mai mult folos decât pagubă.

CHIȘINĂU, 9 ian — Sputnik. Gerul aprig care s-a abătut în ultimele zile peste Moldova le-a dat mari bătăi de cap salvatorilor și angajaților de la serviciile comunale. Totodată, o problemă la ordinea zilei este și influența pe care o vor avea aceste condiții climaterice dificile asupra sectorului agricol.

„Zăpada acoperă în bună măsură semănăturile de grâu de toamnă, protejându-le", a declarat expertul în agricultură Vladimir Garaba într-un comentariu pentru Sputnik.

Potrivit acestuia, ninsorile abundente și gerurile aspre aduc mai mult folos decât pagubă.

Зима - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldova este amenințată din nou de ninsori abundente

„Totuși, la noi gerurile nu sunt prea mari. Plantele rezistă la minus 15 grade, aceste geruri nu vor afecta grav culturile de toamnă", susține Garaba.

„În general, gerurile mari sunt întotdeauna spre folosul culturilor, deoarece în perioada acestor geruri pier mulți dăunători. Iar în vii și livezi există foarte mulți paraziți. Eu sunt optimist și cred că zăpada care a căzut pe câmpuri va acoperi parțial, sau poate chiar total, culturile de toamnă. Doar stratul de zăpadă este ca o plapumă: ocrotește mlădițele", a conchis expertul.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0